Goodyear predstavio koncept samoobnavljajuće gume

Goodyear predstavio koncept samoobnavljajuće gume

(Foto i video: GoodYear)

Goodyear reCharge revolucionarna je samo-regenerirajuća konceptualna guma koja se može mijenjati u skladu s uvjetima na cesti i prilagođavati individualnim potrebama vozača.

Mike Rytokoski, potpredsjednik i glavni direktor marketinga tvrtke Goodyear Europe poručio je kako se ovom gumom još snažnije želi odgovoriti na specifične potrebe potrošača.

Guma će biti namijenjena električnim automobilima, koji već sam po sebi iziskuju malo održavanja, a jedan od segmenata koji zahtjeva intervenciju majstora jest i zamjena guma. No s ovim novim konceptom i odlasci vulkanizeru mogli bi postati stvar prošlosti.

U srži reCharge koncepta nalazi se gazni sloj koji može biti koji se može nadopunjavati puniti biorazgradivom smjesom iz pojedinačnih kapsula, čime se radikalno pojednostavljuje postupak zamjene guma. Napunjene prilagođenim tekućim spojem, ove kapsule omogućuju obnavljanje gaznoga sloja, a guma se s vremenom prilagođava klimatskim okolnostima, uvjetima na cesti ili pak stilu vožnje. Uz pomoć umjetne inteligenciji, stvorit će se profil vozača kojem bi se prilagodio tekući spoj, stvarajući mješavinu smjese individualno prilagođenu svakom pojedincu.

Sam spoj bio bi napravljen od biološkog materijala, ojačan vlaknima nadahnutima veoma čvrstim prirodni materijalom – paukovom svilom. Zbog toga bi bio i izuzetno izdržljiv i u potpunosti biorazgradiv.

Osim radikalnog pojednostavljenja postupka zamjene guma s punjivim kapsulama, gazni sloj bi mogao biti podržan visokim i laganim nepneumatskim okvirom. Riječ je o tankoj, ali robusnoj konstrukciji koja bi uklonila potrebu za održavanjem tlaka ili zaustavljanja zbog puknuća.

Sebastien Fontaine, vodeći dizajner Goodyearova inovacijskog centra u Luksemburgu tvrdi kako je Goodyear reCharge „konceptualna guma bez kompromisa”.

(B. J.)