GONG niti ove godine neće promatrati izbore

GONG niti ove godine neće promatrati izbore

U slučaju da je biraču ili biračici istekla osobna karta, oni mogu i dalje glasati, ali moraju donijeti potvrdu na izborni dan

Građani će u nedjelju u Zagrebu birati predstavnike u Gradskoj skupštini, gradonačelnika i njegove zamjenike, ali i svoje predstavnike u mjestima gradskih četvrti i vijećima mjesnih odbora. To znači da će građani dobiti četiri listića. Kako nam je rekao Dragan Zelić iz GONG-a, građani prije izbora moraju provjeriti jesu li na popisu birača i sigurno neće imati problema na biračkom mjestu. Međutim, onim građanima kojima je istekla osobna iskaznica moraju provjeriti jesu li u popisu birača. To mogu provjeriti ako odu na internetsku tražilicu i tamo upišu popis birača. Tamo će putem OIB-a i prezimena moći doznati lokaciju svog izbornog mjesta. Zelić nadodaje da u slučaju da je biraču ili biračici istekla osobna karta, oni mogu i dalje glasati, ali moraju donijeti potvrdu na izborni dan. Sve će tamo moći provjeriti. Važno je naglasiti kako već sada, mogu pronaći kandidate i liste kandidata te ih mogu proučiti na mrežnoj stranici www.izbori.hr kako bi lakše donijeli odluku kome dati svoj glas.

Informatički nepismeni ljudi spomenute informacije mogu provjeriti i u dnevnim novinama, a birači mogu zvati i Državno izborno povjerenstvo te kod njih saznati kako doći do određenih kandidacijskih lista. Na izbore, nadodaje Zelić, može se glasati sa svakim dokumentom koji sadrži sliku, čak i ako je taj dokument nevažeći. Može se glasati s putovnicom, vojnom iskaznicom ili bilo kojim drugom službenom ispravom koja sadrži sliku osobe. Zelić napominje da se ne može glasati izvan mjesta prebivališta, jer bi to stvorilo velike komplikacije s obzirom da u Hrvatskoj imamo više od 500 općina i gradova.

»Građani znaju prepoznati nepravilnosti«

Upitali smo Zelića zašto GONG nije imao promatrače na nekoliko zadnjih izbora. Odgovorio nam je da unatoč tome što nisu bili prisutni na izborima, pratili su izbore iz ureda, a najveći su im saveznici bili sami građani koji su javljali nepravilnosti.

Nadodao je kako niti ove izbore neće imati promatrače na izbornim mjestima, budući da GONG nema resursa za takav način praćenja izbora. Dotakao se i nepravilnosti. Smatra kako i ovdje veliku ulogu imaju sami građani. Kao ključni problem ističe korištenje javnih resursa. No to su, prema njegovim riječima vrlo granični slučajevi. Istaknuo je kako se najviše očekuje od Državnog izbornog povjerenstva te ih je pozvao da daju jasne upute svim sudionicima izborne ponude da se suzdrže u korištenju javnih resursa u kampanji, ali i kako u njima postupiti. Drugi problem koji je uočio Zelić tiče se mjesta na kojima građani glasaju. Taj problem je najbolje riješen u Zagrebu, zaključio je.

Inače, GONG je osnovan 1997. godine kada je izborni postupak bio pod mnogim sumnjama te nije dopuštao izvanstranačko promatranje. Kasnije se GONG počeo baviti nekim drugim stvarima. I dalje je zadržava fokus na izbornom procesu, ne samo promatranju na izborni dan, već i stalnom zagovaranju unaprjeđenja izbornog sustava. (MaK)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni