Golema psina iz Prirodoslovnog muzeja preseljena na Velesajam

Golema psina iz Prirodoslovnog muzeja preseljena na Velesajam

(Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej)

Najveći eksponat Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (HPM), Golema psina, dugačka preko 7 metara u srijedu je preseljena iz stalnog postava na sigurnu lokaciju na Zagrebačkom velesajmu.

Golema psina, ulovljena u Jadranskom moru još 1934. godine svojevrsni je zaštitni znak muzeja preseljena je 88 godina boravka na Gornjem gradu. Na Velesajmu će ostati do završetka obnove muzeja sufinancirane novcem Europske unije i Grada Zagreba krajem 2023.

Eksponat goleme psine, druge najveće vrste riba nakon kitopsine, dospio je u muzej još 1934. godine. U HPM-u navode kako je prema pisanju tadašnjeg tiska ulovljeni morski pas dugačak preko osam metara i težak preko dvije tone ulovljen je u blizini Kraljevice. Zalaganjem profesora Krunoslava Babića, tadašnjeg ravnatelja Hrvatskoga narodnog zoološkog muzeja, golema psina završila je u postavu muzeja.

Za čovjeka bezopasna, golema psina hrani se zooplanktonom koji filtrira iz morske vode zahvaljujući škržnom sustavu smještenom u 5 velikih škržnih lukova. Filtrira gotovo 1800 tona morske vode na sat pri intenzivnom hranjenju. Obično pliva u grupama od 12 do 15 jedinki, a najčešće zabilježeni primjerci dugi su između 3 i 12 metara.

Samo koža teži 800 kilograma

»Prepariranje je izveo poznati muzejski preparator Pavao Allinger. Tijekom preparacije dva dana je odvajao i čistio kožu koja je sama težila oko 800 kg, dok je jetra težila impozantnih 250 kg. S obzirom na težinu i nemogućnost manipulacije golema psina i danas je izložena na mjestu gdje je i došla k nama. Sve do danas kada privremeno seli u prostore Zagrebačkog velesajma dok ne završi obnova muzeja«, navodi se u objavi muzeja.

Podsjećamo kako je Hrvatski prirodoslovni muzej tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

Muzej je trenutno u fazi obnove vrijedne preko 118 milijuna kuna sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstvima Grada Zagreba. Radovi su u tijeku od prosinca prošle godine, a očekuje se da će završiti do kraja 2023. godine. kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo na Gornjem gradu.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni