Godina Troje: Predstavljena knjiga o izvješću Ruđera Boškovića o nastanku Troje

Godina Troje: Predstavljena knjiga o izvješću Ruđera Boškovića o nastanku Troje

Bošković je danas aktualniji nego u 18. stoljeću. On je kao znanstvenik bio poznat i u svoje vrijeme, ali nisu mogli razumjeti njegovu teoriju jer je bio daleko ispred svog vremena. S današnjom znanošću njegove ideje su jako dobro povezane jer se moderna fizika temelji na idejama koje je iznosio”, rekao je za ZG-magazin Kutleša

Ivana Vranješ

U Turskom kulturnom centru Yunus Emre u Zagrebu sinoć je predstavljena knjiga 2018. Godina Troje i Ruđer Bošković. Knjiga sadrži studiju, odnosno Boškovićevo izvješće o nastanku Troje koje je s talijanskog jezika po prvi put prevedeno na engleski i hrvatski jezik.

„Na svom putovanju u Carigrad Bošković se zaustavio na lokaciji, gdje se prema tvrdnjama nalazi Troja. No utvrdio je da se na toj lokaciji ne nalazi Troja, nego više u unutrašnjosti i o tome je napisao izvješće. Tek je stotinu godina kasnije njemački arheolog Heinrich Schliemann na temelju Boškovićevog izvješća otkrio pravu lokaciju Troje“, pojasnio je dr. sc. Oğuz Aydemir, filantrop, poduzetnik i izdavač knjige.

Naglasio je kako će ova knjiga najviše koristiti povjesničarima i arhelozima, a svi zainteresirani moći će je posuditi samo u knjižnicama. Aydemir se osvrnuo i na razloge objavljivanja ove knjige.

„Bio sam počasni savjetnik ministra kulture u Turskoj četiri godine, od 2000. do 2004. U to vrijeme bavio sam se aktivnostima Ministarstva u inozemstvu, a jedan od projekata je bio i muzej o Troji, što me je povezalo s Trojom, a čuo sam i priču kako je Ruđer Bošković povezan s Trojom“, rekao je za ZG- magazin Oğuz Aydemir.

Dodao je da su uz Boškovića vrlo istaknute osobe koje su znatno bile ispred svog vremena bili još i Antun Vrančić i Marin Getaldić te su sva trojica na neki način povezana s Anadolijom i Turskom.

Najavio je da će 10. prosinca u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti predstaviti knjigu Carigradska pisma Antuna Vrančića u kojoj će biti objavljeni prijevodi pisama vezanih uz Sulejmana Veličanstvenog.

Osim predstavljanja knjige održana je izložba o junacima Troje, a znanstveni savjetnik Instituta za filozofiju u Zagrebu Stipe Kutleša održao je predavanje Boškovićevom radu, njegovom bavljenju znanošću i filozofijom. U predavanju su njegove ideje povezane s današnjom znanošću.

Bošković je danas aktualniji nego u 18. stoljeću. On je kao znanstvenik bio poznat i u svoje vrijeme, ali nisu mogli razumjeti njegovu teoriju jer je bio daleko ispred svog vremena. S današnjom znanošću njegove ideje su jako dobro povezane jer se moderna fizika temelji na idejama koje je iznosio”, rekao je za ZG-magazin Kutleša.

Sinoćnji događaj je samo jedan u nizu događaja znanstvenog, stručnog, izložbenog i informativnog karaktera koje u sklopu obilježavanja Godine Troje u Hrvatskoj organiziraju Arheološki muzej u Zagrebu i Turski kulturni centar Yunus Emre, a pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Turske u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske službeno je proglasilo 2018. Godinom Troje kako bi se obilježila 20. godišnjica njezinog uvrštavanja na UNESCO-vu listu svjetske baštine.