Glomazni otpad će se privremeno skladištiti u Sesvetskom Kraljevcu

Glomazni otpad će se privremeno skladištiti u Sesvetskom Kraljevcu

Osvrnuo se i na ključne točke nadolazeće sjednice Gradske skupštine, među kojima su izmjena odluke o novčanoj pomoći roditelj odgojitelj, izmjena odluke o zakupu javnih površina i dodjeli novčane pomoći za štetu na osobnim automobila za vrijeme potresa

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi najavio da će Čistoća već danas početi s odvozom glomaznog otpada te izvijestio kako je pronađena lokacija za privremeno skladištenje glomaznog otpada. Naglasio je kako je Uprava Zagrebačkog holdinga s jednom tvrtkom sklopila ugovor na 75 dana da se otpad privremeno skladišti u Sesvetskom Kraljevcu.

„To bi trebalo biti više nego dovoljno vremena za rješavanje postupka javne nabave za najam drobilica te druge tehničke uvjete da proradi sustav. Što se tiče kupnje drobilica došlo je pet ponuda, a odluka bi trebala biti donesena do kraja tjedna”, rekao je Tomašević. S obzirom na duži proces nabave te će se drobilice unajmiti kao privremeno rješenje.

Tomašević je istaknuo kako je s četiri banke dogovoreno da se krene u financijsku konsolidaciju te će se za tu potrebu napraviti financijska analiza novčanih tokova za Grad Zagreb, Zagrebački holding i druga gradska poduzeća. Analiza će se koristiti kao podloga za operativno restrukturiranje Grada i povezanih trgovačkih društava i njihovu dugoročnu financijsku konsolidaciju.

Spomenuo je da je za obnašateljicu dužnosti pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo imenovana Mirela Šentija Knežević.

Moratorij na mjeru roditelj odgojitelj

Osvrnuo se i na ključne točke nadolazeće sjednice Gradske skupštine, među kojima su izmjena odluke o novčanoj pomoći roditelj odgojitelj, izmjena odluke o zakupu javnih površina i dodjeli novčane pomoći građanima Zagreba za štetu na osobnim automobila koji su za vrijeme potresa bili na javnim površinama. Novčana pomoć će biti u iznosu do 20 % procijenjene štete, ali ukupno ne veća od 7500 kuna, najavio je Tomašević.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec osvrnula se na mjeru roditelj odgojitelj. Spomenula je kako je o toj mjeri od 16. srpnja do 15. kolovoza održano javno savjetovanje u kojem su sudjelovali građani, među njima i sami korisnici mjere. Naglasila je kako je važno da se zaustavi prijava novih korisnika na tu mjeru dok se ona sveobuhvatno ne analizira. Dodala je da bi se na Skupštini trebala prihvatiti odluka o moratoriju na ti mjeru nakon 6. rujna 2021.

„Nakon 6. rujna više se neće moći prijavljivati novi korisnici sve dok traje evaluacija te mjere”, rekla je Dolenec. Spomenula je kako su neki predlagali da taj rok bude krajem godine, a netko do 2024. godine. Naglasila je kako vezano za tu mjeru je bilo i kvalitetnih prijedloga, primjerice da se skrati njezino korištenje do 7. godine života djeteta, da ona bude za roditelje lošijeg imovinskog stanja, da se uz nju omogući i rad te je napomenula da će se ti prijedlozi uzeti u obzir nakon evaluacije i kad se krene s unapređenjem mjere.

Dolenec je najavila i uvođenje javnih natječaja za manifestacije u gradu, prije svega za one koje su vezane uz održavanje Adventa i Uskrsa.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni