Globalizacija: Audi “made in China”

Globalizacija: Audi “made in China”

Proizvođači automobila postavili su vlastite standarde kvalitete koje sve njihove tvornice moraju zadovoljavati, a isto je i s njihovim  dobavljačima pa stoga (barem na papiru) ne bi smjela postojati „inferiornost“ ili „superiornost“ pojedinog dijela ili vozila s obzirom na zemlju njegove proizvodnje

Boris Jagačić
Vremena kada su se proizvodi određene marke uglavnom izrađivali u zemlji svog porijekla već su  podosta iza nas. Premda se porijeklo nekog automobila (još uvijek) podosta povezuje sa zemljom iz koje marka određenog vozila potječe, globalizacija nije zaobišla ni autoindustriju pa se danas često prodaje još samo brend, odnosno marka, dok se vozila iste marke proizvode u nekoliko  zemalja. Uzmemo li u obzir još i porijeklo ugrađenih dijelova koji se nabavljaju s raznih strana, takav automobil sve manje možemo zvati „nijemcem“ , „francuzom“ i sl.  Doduše, porijeklo samih vozila i dijelova koji se u njega ugrađuju polako opadaju u drugi plan i kupcima je od sve manjeg značaja. Proizvođači automobila postavili su vlastite standarde kvalitete koje sve njihove tvornice moraju zadovoljavati, a isto je i s njihovim  dobavljačima pa stoga (barem na papiru) ne bi smjela postojati „inferiornost“ ili „superiornost“ pojedinog dijela ili vozila s obzirom na zemlju njegove proizvodnje.

Uzmimo kao primjer automobile njemačke marke Audi koji se proizvode u šest tvornica od kojih su samo dvije u matičnoj zemlji proizvođača. Sjedište i najveći proizvodni pogoni ove ugledne tvrtke su u Ingolstadtu, a automobili se još proizvode i u bivšem sjedištu nekadašnjeg NSU-a, u Neckarsulmu. Automobili sa značkom s četiri prstena izlaze još iz pogona u Györu (Mađarska), Bruxellesu (Belgija), Aurangabadu (Indija) te Changchunu (Kina). Iako sami proizvođači automobila ne vole isticati porijeklo dijelova koje u njih ugrađuju, nipošto nije neuobičajeno da posegnu za ponudom lokalnih dobavljača, ako takvi postoje, i ako njihova ponuda udovoljava kriterijima kompanije.

Tako, na primjer, njemački Bosch, koji inače oprema vozila VAG grupe (Volkswagen-Audi)  svojim sustavima za dizelsko napajanje, grijačima plinskog ulja, akumulatorima itd. baš kao i Audi ima proizvodno postrojenje u Indiji. Za potrebe ove Audijeve tvornice komponente, moduli, motori, stražnje osovine i već obojane karoserije dopremaju se u Indiju vlakom, brodom, i kamionima prevaljujući čak više od 11.000 kilometara do odredišta. Iako proizvođač tvrdi kako se svi dijelovi za indijsku tvornicu dopremaju iz Njemačke logično je da se određeni dijelovi nabavljaju u Indiji, a slično je i s ostalim pogonima.

Primjer: dobavljači za alfa-romeo 159

Autoindustrija ima veliku potrebu za kooperantima o čemu svjedoči podatak da samo Europsko udruženje dobavljača automobilskih dijelova (CLEPA) koje obuhvaća veći dio dobavljača za europske automobile broji 77 članova, od kojih neki imaju proizvodnju na dalekom istoku. Spomenimo, međutim, i da je jedan od Audijevih dobavljača tvrtka iz Goražda u BiH, a u „šarenilu“ dobavljača nije neuobičajeno ni da se primjerice relej ili neki elektronski dio za europski automobil nabavlja čak i u Maleziji i nosi oznaku „originalni dio“, u što smo se i sami uvjerili na vozilima VAG (Volkswagen-Audi) grupacije. No, kupac vozila zbog toga navodno ne bi trebao biti zabrinut.

Naime, kako navode u tvrtki Auto Zubak, generalnom uvozniku Audi vozila za Hrvatsku, tvornica sama testira dijelove te nakon toga odobrava njihovu prodaju, pri čemu se posebno vodi računa o sigurnosti. Originalni dijelovi stoga po razini završne obrade, dimenzijama i kvaliteti korištenih materijala u potpunosti odgovaraju propisima tvrtke. Zbog toga se insistira na njihovu korištenju. „Audi A. G. ne može procijeniti pouzdanost, sigurnost i prikladnost rezervnih dijelova tuđe proizvodnje te stoga za njih ne može preuzeti odgovornost“, navode u Auto Zubaku. Isti stav zauzimaju i svi ostali zastupnici u Hrvatskoj, odričući se odgovornosti u slučaju ugradnje takvih dijelova. Znači, originalni dio je, bez obzira na zemlju proizvodnje, onaj koji je odobrio proizvođač te prema tome zadovoljava sve tražene standarde i može se bezbrižno ugraditi u vozilo, a proizvođač prema javnosti ne želi praviti razliku s obzirom na porijeklo pojedinog originalnog dijela. Ostaje samo podjela na originalne i neoriginalne dijelove.

Mađari preuzeli proizvodnju motora

Prema tvorničkim podacima Audijevo postrojenje u Mađarskoj godišnje proizvede čak 1,9 milijuna motora. Radi se o gotovo cjelokupnoj gami Audijevih motora dizelskih i benzinskih izvedbi, od osnovnih s četiri pa do zahtjevnih TDI i FSI pogonskih agregata s 12 cilindara. Zahvaljujući ovako velikoj produkciji pogon u Györu je postao glavni dobavljač motora za Audi i Volkswagen grupu., ali i jedan od najvećih izvoznika zemlje što dovoljno govori o golemom ekonomskom potencijalu autoindustrije koja je, nažalost, zaobišla Hrvatsku. U Mađarskoj se, pored ostalih, sastavljaju i model TT te A3 u kabriolet izvedbi. Sklapanje modela TT izvodi se tako da se karoserije koje su prethodno obojane u Njemačkoj dopreme željeznicom u Györ, gdje se transportiraju na proizvodne trake. Nadalje, Mađari se bave izradom alata za prešanje lima i izradu karoserija te u manjem broju izrađuju dijelove karoserije za model RS 6 i luksuzni R 8.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni