Gljive koje recikliraju pelene

Gljive koje recikliraju pelene

Gljive se hrane celulozom koja se nalazi u pelenama, a nakon perioda od dva i pol do tri mjeseca pelene se smanjuju i gube do 80 posto svog volumena i težine

Iskorištene jednokratne pelene za djecu predstavljaju značajan problem za današnji okoliš. Prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA) prosječno dijete iskoristi oko 8 000 pelena, koje na kraju završavaju na deponijima smeća gdje su potrebna stoljeća da se razgrade. U nastojanju da smanje ovaj problem, znanstvenici s Autonomnog metropolitan sveučilišta u Meksiku (UAM) započeli su upotrebljavati korištene pelene kako bi razvili gljive.

U projektu koji je vodio Rosa Maria Espinosa Valdemar koristile su se samo pelene koje su sadržavale tekući otpad. One se prvo sterilizirane u posebnim spremnicima, a zatim se se pomiješale s materijalom, koji sadrži lignin iz pašnjaka, ostatke tropa od grožđa, kave ili ananasa kako bi se stvorila podloga.

Zameci gljiva koji su uzgojeni na pšenici ili sijerku su se proširili na ovu podlogu kako bi se mogli staviti u plastičnu vrećicu. Tamo su se održavali dva do tri tjedna u tamnim uvjetima s kontroliranom vlažnosti i temperaturom prije nego što su bili izloženi svjetlosti. Gljive se tako hrane celulozom koja se nalazi u pelenama, a nakon perioda od dva i pol do tri mjeseca pelene se smanjuju i gube do 80 posto svog volumena i težine.

„Na primjer, ako se primjeni ova tehnologija na kilogram pelena, na kraju procesa biti će smanjena količina na 200 grama pelena i 300 grama gljiva”, rekao je Valdemar Espinosa. Gljive koje se koriste za recikliranje pelena nastale su iz procesa, koji je razvijen na UAM sveučilištu u Meksiku.

Osim celuloze, pelene sadrže nerazgradive tvari kao što su polietilen, polipropilen i superapsorbirajuće gel (natrijev poliakrilat), koja prikuplja tekućinu. No plastični materijali su ispali zapravo korisni. Također, ekipa znanstvenika tvrdi da gel materijal, koji zadržava tekućinu mogu vratiti nakon što gljive uzmu prljavštinu s niskim zadržavanjem vlage.

Gljive nisu zarazne

Gljive koje se uzgajaju od korištenih pelena ne mogu možda zvučati ukusno, no ekipa znanstvenika je bila dovoljno uvjerena da one nisu zagađene i nemaju zaraznih organizama. Upravo su ih zato i testirali.

„Izvršili smo analizu i utvrdili kako je sadržaj bjelančevina, masti, vitamina i minerala isti kao kod komercijalnih kvasaca”, priznaje Valdemar Espinosa. „To ne bi trebalo biti drugačije, upravo zbog toga što su pelene sterilizirane.”

Unatoč tome, ekipa ne planira da gljive koje se uzgajaju pomoću pelena završe na tanjurima.

„Projekt nije namijenjen za proizvodnju gljiva za ljudsku prehranu, jer glavni je cilj oslobađanje okoliša od pelena“, istaknuo je Valdemar Espinosa. „Međutim gljive se mogu koristiti i kao dodatak prehrani za stoku, a gel se može koristiti za povećanje zadržavanja vlage u nekim kulturama dok se plastika može poslati na recikliranje”, zaključio je Valdemar Espinosa. (zg-magazin / izvor:  www.gizmag.com)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni