Glazbeno-scenski spektakl na Tomislavcu

Glazbeno-scenski spektakl na Tomislavcu

HNK scenski izvodi Eru s onoga svijeta Jakova Gotovca, a Zagrebačka filharmonija priprema čak dva sjajna koncerta

Koncertom Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije na Trgu kralja Tomislava danas, u srijedu 21.6. s početkom u 20:45, počinje veliki festival glazbeni festival – Zagreb Classic.

Zbor i Orkestar HRT-a nastupaju u sklopu programa Glazba i grad te pod vodstvom cijenjenoga brazilskog dirigenta Eduarda Straussera izvode atraktivni program poznatih brojeva na temu glazbene fantastike. U sklopu programa predstavljaju našu proslavljenu sopranisticu Evelin Novak, čestu gošću svjetskih pozornica sa stalnim angažmanom u Berlinskoj državnoj operi te devetnaestogodišnjeg violinista Luku Ljubasa, ovogodišnjeg pobjednika Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, prvoga hrvatskog violinista koji je osvojio prvu nagradu u 40 godina toga natjecanja.

A već sutra, u četvrtak 22.6. očekuju nas čak dva koncerta. Od samice do jazza Tamburaškog orkestra HRT-a u 18:00 te nastup Jazz orkestra HRT-a u 21:00 sati. Tamburaši izvode potpuri hrvatskih plesova i pjesama, a na pozornici Trga kralja Tomislava pod vodstvom Siniše Leopolda pridružuju im se i Ivana Kindl, Damir Kedžo te Bow vs. Plectrum. S Jazzerima u 21:00 na pozornicu izlazi karizmatični trombonist Joseph Joe Bowie, osnivač i vođa legendarnog funk-rock banda Defunkt, a priključit će im se i pjevačica Carla Belovari te saksofonist Igor Geržina.

No to je tek početak brojnih glazbenih poslastica koje nas sve do 6.7. očekuju na festivalu Zagreb Classic. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na Dan državnosti scenski izvodi Eru s onoga svijeta Jakova Gotovca, a Zagrebačka filharmonija priprema čak dva sjajna koncerta – glazbeni spektakl s Goranom Bregovićem u izvedbi njegova najnovijeg projekta Tri pisma iz Sarajeva, kao i pravi glazbeni vatromet u društvu virtuoznog “kralja violine” Robyja Lakatosa.

Na pozornici Trga kralja Tomislava gostuje jedan od najboljih američkih orkestara mladih iz San Josea, Simfonijski puhački orkestar OSRH-a izvodi kantatu Carmina burana, a u jedinstvenom ambijentu Tomislavova trga Operom pod zvijezdama obilježit ćemo i 25 godina emisije Opere box. Cjelokupni festival zatvorit će Gradsko kazalište Komedija programom Od operete do mjuzikla100 % Komedija. Ulaz na sve programe je slobodan.

Puno je razloga zbog kojih od 21.6. sve do 6.7. vrijedi biti na Trgu kralja Tomislava. Stoga, ponesite dekice i povedite prijatelje – ne propustite Zagreb Classic!

Program

Srijeda, 21. lipnja u 20:45

Glazba i grad: Glazbena fantastika

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Eduardo Strausser, dirigent
Evelin Novak, sopran
Luka Ljubas, violina

Petar Iljič Čajkovski: Orašar, glazba iz baleta
Koračnica, Trepak, Valcer cvijeća

Edvard Grieg: Solveigina pjesma, iz scenske glazbe Peer Gynt
Solistica: Evelin Novak, sopran

Pablo de Sarasate: Ciganski napjevi, op. 20
Solist: Luka Ljubas, violina

Richard Wagner: Preludij 3. činu & Svadbena koračnica iz opere Lohengrin

Igor Stravinski: Žar ptica, glazba iz baleta
3. stavak: Pakleni ples kralja Kaščeja

Antonín Dvořák: Pjesma mjesecu iz opere Rusalka

Richard Wagner: Ukleti Holandez
Steuermann lass die Wacht, zbor norveških mornara iz 3. čina
Summ und brumm, zbor prelja

Nikolaj Rimski-Korsakov: Šeherezada, simfonijska suita
1. stavak: Priča o kraljeviću Kalendaru

Fran Lhotka: Đavo u selu, glazba iz baleta
Finale – Kolo

Modest Petrovič Musorgski / Maurice Ravel: Slike s izložbe
Promenada, Tuileries, Ples pilića, Koliba babe Jage, Velika vrata Kijeva

——-

*Cjelokupni program Festivala može se preuzeti na ovoj poveznici (.doc)