Glazba za novozagrepčance

Glazba za novozagrepčance

U trenutku kada hrvatski učenici na velikoj maturi postižu bolje rezultate iz engleskoga i njemačkoga nego hrvatskog, Tamara osim na svojoj »domaćoj istarskoj besidi« pjeva i na još nekoliko zanimljivih istarskih dijalekata…

Zagreb je prepun glazbenih zbivanja tijekom druge polovice lipnja i tijekom srpnja. Međutim, ona se pretežno događaju u središtu grada (Tomislavac) ili na Gornjem gradu. Izuzetak je bio niz koncerata pod nazivom Osvježi ljeto koncertima na jezeru. Bila je to serija od sedam besplatnih koncerata na ljetnoj pozornici Bundek, dakle namijenjena u velikoj mjeri stanovnicima Novog Zagreba.

Iz priloženog plakata vidljiv je sadržaj tog mini festivala jazza i zabavne glazbe. Koji je naišao da odobravanje brojnih slušatelja.

festival-na-bundeku

Zainteresiran za jazz nazočio sam koncertima Tamare Obrovac i njezinog Transhistria Ensamble i Big-banda HRT-a pod vodstvom umjetničkog rukovoditelja Andreasa Marinella.

Svestrana Tamara Obrovac predstavila je svoj najnoviji album Canto amoroso u izdanju austrijske tvrtke Alessa records. U trenutku kada hrvatski učenici na velikoj maturi postižu bolje rezultate iz engleskoga i njemačkoga nego hrvatskog, Tamara osim na svojoj »domaćoj istarskoj besidi« pjeva i na još nekoliko zanimljivih istarskih dijalekata; Istriotskom, Istrorumunjskom, Istromletačkom, na kojem je sama napisala i riječi za istoimenu naslovnu skladbu albuma. Posebno mi se svidjela skladba Se me ra morta privari (»Ako me smrt prevari«) na neobičnom i zanimljivom Istrorumunjskom (Žejanskom i Vlaškom) dijalektu. Autorica teksta za spomenutu pjesmu je pjesnikinja Silvana Brkarić Krculić.

Andreas Marinello je za početak programa izabrao dvije narodne pjesne, jednu iz Danske i Vehni, vehni fiolica. Za gosta je izabrao jednu od najosebujnijih osobnosti hrvatske kulture, Matu Matišića. Ovaj puta kao gitaristu i dokazano izvrsnog poznavatelja djela glasovitog francuskog gitariste Djanga Reinhardta. Izbor glazbe i soliste pokazao se vrlo uspješnim pa je publika pozdravljala ne samo M. Matišića, već i ostale soliste primjerenim pljeskom. Još jedan od uspješnih nastupa tog orkestra koji služi na čast ovoj sredini.

Nadajmo se da će to i idućih godina biti praksa, nešto i za novozagrepčance.

Igor Čatić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni