Glaukom – vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida

Glaukom – vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida

U ovogodišnjoj kampanji u sklopui Svjetskog dana glaukoma sudjelovat će 24 grada. Aktivnosti će biti usmjerene na prevenciju, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje kroz edukaciju građana i liječnika

U zagrebačkoj Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić u pratnji suradnika održao je u utorak sastanak s voditeljicom Referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravlja RH doc.dr.sc. Mijom Zorić Geber i predstojnikom Klinike za očne bolesti Sestre milosrdnice prof.dr.sc. Zoranom Vatavukom. Sastanak je bio posvećen održavanju Nacionalne kampanje – Svjetski dan glaukoma, koja će se ove godine održati od 12. do 18. ožujka.

U izjavi za novinare nakon sastanka, voditeljica Referentnog centra za glaukom doc.dr.sc. Mia Zorić Geber istaknula je da je glaukom vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu zbog čijih je posljedica slijepo 4,5 milijuna ljudi, a do 2020. godine očekuje se da će se taj broj povećati na 11,2 milijuna.

»Uspješna suradnja i snažna potpora Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića u organizaciji Regionalne kampanje u borbi protiv glaukoma započela je 2014., a u 2015. je prerasla u Nacionalnu kampanju u kojoj je sudjelovalo 19 gradova i od tada se svake godine broj gradova povećava«, dodala je Mia Zorić Geber.

Voditeljica Centra napomenula je da će u ovogodišnjoj kampanji sudjelovati 24 grada, a na temelju dosadašnjeg iskustva aktivnosti će biti usmjerene na prevenciju, rano otkrivanje i pravovremeno liječenje kroz edukaciju građana i liječnika. Shodno tome, u suradnji s kolegama iz Slovenije, zadnjega dana Kampanje bit će održan II. Međunarodni simpozij o glaukomu Glaucoma Codes.

Uz apel građanima i liječnicima opće prakse da bi osobe od 40 i više godina trebale obaviti kvalitetan očni pregled, voditeljica je upozorila da je za uspješno liječenje glaukoma vrlo bitno što ranije otkrivanje bolesti.

Ivana Portolan Pajić, voditeljica Odjela za zdravstvo naglasila je da Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo već dugi niz godina kontinuirano rade na prevenciji mnogih bolesti i podržavaju brojne akcije i kampanje, a u 2014. su se aktivno uključili i u Kampanju prevencije glaukoma. U okviru ovogodišnje Kampanje, među ostalim aktivnostima, u Gradskoj će upravi biti organizirano mjerenje očnog tlaka za djelatnike i građane. (zagreb.hr)