Glasine govore da će se Toyota Supra / BMW Z5 proizvoditi u Grazu

Glasine govore da će se Toyota Supra / BMW Z5 proizvoditi u Grazu

BMW i Toyota već šest godina rade na zajedničkoj platformi novog sportskog automobila koji će se prodavati pod dvije različite značke. Premda većina detalja oko tog projekta još uvijek nije poznata, njemački list Kleine Zeitung prenio je da će oba vozila izrađivati nezavisni proizvođač vozila Magna Steyr u Grazu, u Austriji. Magna za BMW-ovu grupaciju već radi Minijev »clubman« i »paceman«, dok za Mercedes-Benz proizvodi moćni terenac G-klase.

Iz BMW-a su potvrdili planove za novo vozilo koje će iz austrijskog pogona početi izlaziti 2018. godine, ali nisu otkrili o kakvom se automobilu radi. Glasine, međutim govore da će to biti sportski automobil.

toyota-ft-1-supra-straga

Toyota FT-1 koncept

Industrijska nagađanja govore da će se zvati Z5, a produkcijska brojka automobila iz Graza ostat mala; govori se o 60.000 automobila ukupno, s Toyotinom i BMW-ovom značkom.

Još daleko manje se zna o Toyotinoj strani u ovom poslu. To da bi s novi auto mogao zvati Supra nije ni najmanje isključeno, kao što misle mnogi u medijima posvećenim automobilima. Vjeruje se da će se u Toyotinom primjerku naći neki oblik hibridne tehnologije kakvu kompanija primjenjuje na vozilima kojima se natječe na utrkama izdržljivosti (World Endurance Championship) jer je to novi smjer sportskih automobila. (B. J.)