GLAS: Svaka škola mora imati psihologa

GLAS: Svaka škola mora imati psihologa

GLAS-ova zastupnica Anka Mrak-Taritaš najavila je pokretanje inicijative kojom će tražiti da Sabor obveže resorno ministarstvo na to da uz pedagoga u svakoj osnovnoj i srednjoj školi osigura i psihologa.

Naime, prema procjenama inicijative “Psihološko proljeće” trenutno je bez psihologa 130 tisuća učenika. U GLAS-u smatraju da je taj podatak sam po sebi zabrinjavajući, a u trenutnoj situaciji i izrazito opasan.

Nedavno objavljeno istraživanje koje je obuhvatilo 27.000 školaraca pokazalo je da je da je pandemija izrazito negativno utjecala na psihološko zdravlje učenika, a u GLAS-u tvrde da je Ministarstvo obrazovanja i znanosti »potpuno gluho na sve apele«. Dodaju da ministar Radovan Fuchs i nakon ovakvih rezultata istraživanja izjavljuje »da ne bi bilo u redu da svaka škola ima psihologa i da se ne može djecu “liječiti” u školama«.

Zaključuju kako briga o mentalnom zdravlju djece nije nečiji tuđi posao, nego upravo posao sustava koji ih obrazuje i odgaja te on mora biti u stanju pružiti im svu potrebnu podršku, a posebno psihološku.

»Zato je psiholog u svakoj školi minimalni standard koji država mora osigurati i to uopće ne bi trebalo biti predmetom rasprave. S obzirom na to da Ministarstvo i Vlada nemaju ni sluha ni razumijevanja za ovu važnu temu, zadaća je Sabora da to ispravi i zato će GLAS-ova zastupnica Anka Mrak-Taritaš pokrenuti spomenutu inicijativu«, poručuje se u priopćenju stranke. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.