Gimnazija Tituša Brezovačkog bit će u funkciji do početka sljedeće školske godine

Gimnazija Tituša Brezovačkog bit će u funkciji do početka sljedeće školske godine

(Foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine)

Resorni ministri Branko Bačić, Radovan Fuchs te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obišli su u utorak obišli radove na obnovi potresom oštećene gimnazije Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je istaknuo da obnova škola u Zagrebu dobro napreduje te da će povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti i NPOO-a, jer se sredstva kombiniraju, zasigurno u najvećoj mjeri biti iskorištena i projekti na vrijeme biti dovršeni.

»Veseli nas da ćemo uskoro otvoriti još jednu cjelovito obnovljenu školsku zgradu te da će se učenici koji pohađaju ovu školu do početka sljedeće školske godine vratiti u svoje klupe. Važno je istaknuti da to nije samo konstrukcijska obnova, to je praktički nova zgrada u starom ruhu. Nove škole su energetski učinkovite, opremljene najmodernijom opremom i najkvalitetnijim instalacijama«, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Dodao je kako je Zagreb i dalje jedini potresom pogođeni grad u državi koji je uspio cjelovito obnoviti svoje institucije. »U tom smislu sam zadovoljan. Grad će dati veliki doprinos da se nijedan euro iz Fonda solidarnosti ne vrati Europskoj komisiji.«

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet izjavio je da je dosad u Zagrebu obnovljeno 168 zgrada u odgoju i obrazovanju, od čega pet cjelovito te da je projekcija povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti za konstruktivnu obnovu oko 531 milijun kuna (oko 70 milijuna eura). Namjera je da će Grad ta sredstva do kraja lipnja uspjeti refundirati iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Dosad obnovljene četiri osnovne škole i jedan učenički dom

Podsjetio je da su do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i jedan učenički dom. Osim Tituša Brezovačkog, pri završetku su i radovi u  Glazbenoj školi Blagoja Berse.

Preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje. Izdvojio je da je obnova Gimnazije Tituš Brezovački, koja je građena u 17. stoljeću, zbog njezine kulturne vrijednosti i lokacije, vrlo zahtjevna za izvođače te je zahvalio projektantima i izvođačima radova koji rade izvrstan posao.

Nakon obilaska na Gornjem gradu, okupljeni su obišli i radove na konstrukcijskoj obnovi višestambene zgrade u Đorđićevoj ulici te na Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj ulici, a, u obilasku im se pridružila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ona je istaknula je da radovi na HGZ-u jako dobro napreduju te će sve biti u roku završeno, a neki dosadašnji trošak je oko sedam milijuna eura.

Trenutno su, osim na zgradi u Đorđićevoj, u tijeku radovi na još 32 stambene zgrade u zoni Donjeg grada.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni