George Michael: jedan od najvećih glazbenika svoje generacije otišao u legendu

George Michael: jedan od najvećih glazbenika svoje generacije otišao u legendu

Svjetski popularan britanski pjevač George Michael umro je u svojem domu u Oxforshireu u 54. godini, objavili su u nedjelju, 25. prosinca britanski mediji.

“Michael nije bio bolestan i preminuo je u svojem domu”, rekla je za medije njegova publicistkinja Cindi Berger.

George Michael, pravim imenom  Georgios Kyriacos Panayiotou, u svojoj glazbenoj karijeri prošao je put od tinejdžerskog idola do svjetski priznatog umjetnika. Bio je jedan od najprodavanijih glazbenika u svijetu. U preko trideset godina dugačkoj karijeri osvojio je brojne glazbene nagrade – tri Brit Awardsa, četiri MTV Video Music Awardsa, tri American Musical Awards i dva Grammyja.

Godine 1981. s Andrewom Ridgeleyem osnovao je grupu Wham. Nije trebalo proći mnogo vremena da postanu jedan od najpopularnijih i najprodavanijih britanskih pop grupa. Publika u Velikoj Britaniji ali i širom svijeta uživala je u njihovim hitovima “Club Tropicana”, “Wake Me Up Before You Go-Go” i “Last Christmas”… Ultra popularni Wham-ovci su bili prva zapadnjačka pop grupa koja je svirala u Kini.

George Michael započinje samostalnu karijeru albumom Faith (1987.), koji je prodan u više od 20 milijuna primjeraka. Ukupno gledajući njegovu karijeru, George Michael prodao je više od sto milijuna nosača zvuka širom svijeta.

Unatoč popularnosti, dugo se trudio da bude prihvaćen kao ozbiljan i zreo autor i glazbeni producent. Bio je aktivan u brojnim humanitarnim akcijama: prikupljao je novac za borbu protiv HIV-a kao i za pomoć siromašnoj djeci. Borio se za prava homoseksualaca.

George Michael, autor jednog od najvećih i najpoznatijih božićnih hitova “Last Christmas”, preminuo je od zatajenja srca na Božić 2016.

“Htio sam biti voljen”, rekao je Michael jednom prilikom na početku svoje glazbene karijere. Želja mu se ostvarila, a danas za njim tuguju njegovi obožavatelji diljem svijeta.

(Zg-magazin)