Geometrizacija glazbe

Geometrizacija glazbe

U NSK se obilježava 15 godina Glazbene mjere trokuta

Antun Toni Blažinović godinama se bavi postupcima geometrizacije glazbe što je rezultiralo postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre

Zbirka muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u četvrtak, 4. travnja 2019. godine u 12 sati organizira obilježavanje 15 godina suradnje sa skladateljem, izvođačem i glazbenim inovatorom Antunom Tonijem Blažinovićem.

Antun Toni Blažinović godinama se bavi postupcima geometrizacije glazbe što je rezultiralo postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre.

Prvo predstavljanje trianglemetra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održano je u listopadu 2004. godine te se radi o Blažinovićevom autorskom radu koji se temelji na glazbenoj mjeri trokuta postavljenoj na osnovi dimenzija pravokutnog trokuta. Drugi postupak – Nota trajanja korijena broja publici je predstavljen 2005. godine te se bavi zvukom u trajanju korijena broja za koji je autor predložio zapis – notacijski znak koji označava notu trajanja drugog korijena iz 2.

Dok je u glazbenoj mjeri trokuta autor pomoću računala pokušao postići strogu određenost trajanja – kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugog korijena iz 2 to se, prema riječima glazbenika, dogodilo „fizički“ – sudarom odsviranome pomoću instrumenta kruga. Trajanje tog zvuka je odredila geometrija kao po zakonu prirode.

Sva autorova glazbena promišljanja koraci su prema geometrizaciji glazbe – glazbenih mjera i notnih zapisa – suprotstavljeno trenutnoj institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji čije odgovore autor pokušava pronaći u promišljanjima starogrčkih filozofa i suvremenika.

Na prigodnom obilježavanju bit će upravo izloženi plakati s tekstovima starogrčkih filozofa kao i autorovi tekstovi. Moći će se pogledati i video materijali o postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre te razgovarati s autorom. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni