Gdje je zapelo s dostavom besplatnih vrećica za odvajanje otpada?

Gdje je zapelo s dostavom besplatnih vrećica za odvajanje otpada?

Nakon što nam je čitatelj s područja gradske četvrti Gornji grad – Medveščak javio kako tamo već više od mjesec dana čekaju na besplatne vrećice za odvajanje otpada, doznali smo da te vrećice nisu stigle ni do stanovnika i u drugim dijelovima Zagreba.

»Podjela žutih i smeđih vrećica je u tijeku, i svi građani Zagreba će dobiti vrećice. U međuvremenu mole se građani da plastičnu i metalnu ambalažu odlažu u žute spremnike na javnim površinama te u reciklažna i mobilna reciklažna dvorišta«, odgovorili su nam na upit iz Zagrebačkog holdinga d.o.o. ne otkrivajući razloge kašnjenja.

No, čitatelj nam se potužio i na neke različite informacije o odvajanju otpada koje je dobio iz različitih izvora, a u razgovoru s našim sugrađanima ispostavilo da i dalje imaju još dosta dvojbi oko odvajanja određenih vrsti otpada.

Konkretno, čitatelj nam je rekao kako mu je predstavnica suvlasnika dala naputak da (praznu) ambalažu od tableta (blister pakiranje) odlaže u plave »ZG vrećice«, dok je on mislio kako ju se može odložiti u žutim vrećicama za plastiku i metal. Naputak koji smo pak dobili iz Holdinga je da je »ambalažu od lijekova potrebno donijeti u reciklažno dvorište, uz napomenu da ih zaprimaju i ljekarne«. Moramo priznati da je to malo zbunjujuće jer jedno su nepotrošeni lijekovi i tablete, koji spadaju u opasni otpad, a drugo je prazna plastična ambalaža koja ostaje od njih.

Kamo s plastičnom ambalažom od lijekova? Tumačenja su različita.

I dalje ima dvojbi oko pravilnog odlaganja otpada

Naš sugovornik se pita koliko je ekološki opravdano voziti takvu sitnu ambalažu u reciklažno dvorište? Možda je rješenje da se pored postojećeg »mini reciklažnog dvorišta« kakvog već imamo u domovima organizira još jedan spremnik za otpadnu ambalažu od lijekova, a nemojmo zaboraviti niti na spremnik za baterije, i…

Drugo je pitanje koje muči građene razina čistoće odložene ambalaže od mliječnih proizvoda. Ima građana koji pogrešno misle da plastične boce i čašice od mlijeka i jogurta ne treba ispirati. Iz Holdinga upozoravaju da takvu ambalažu prije odlaganja treba isprati vodom.

Kad je pak riječ o biootpadu, njega je potrebno odlagati u biorazgradivom materijalu, bilo koju drugu biorazgradivu vrećicu, papirnatu vrećicu ili direktno u smeđi spremnik.

Kamo s višeslojnom tetrapak ambalažom?

Ostalo je još pitanje glede višeslojne tetrapak ambalaže, oko čega među građanima također postoje dvojbe.

»Građani uvijek mogu odlagati višeslojnu tetrapak ambalažu u žute spremnike i vrećice, te u reciklažna dvorišta«, napominju iz Holdinga.

Podsjećamo da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo novi pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, koji e se početi primjenjivati od ove godine. Novi pravilnik predviđa uvođenje povratne naknade i za tetrapak, pa će se takva ambalaža početi otkupljivati. Uvest će se povratna naknada i za ambalažu volumena manjeg od 0,20 litre te za ambalažu koja nije od PET-a. Ostaje za vidjeti hoće li resorno ministarstvo organizirati edukaciju građana o tome i kako će ona izgledati, jer pitanja je mnogo.

“Edukacija građana je provedena, a nastavit će se i dalje”

U Zagrebačkom holdingu potvrdili su nam kako povremeno nailaze na pogrešno odloženi otpad. Kod otpadnog papira i stakla udio nečistoća je »vrlo nizak«, a kod plastike i biootpada udio nečistoća je »nešto veći«. Napominju, međutim, kako su proveli edukaciju građana, koju planiraju provoditi i dalje kroz svoje komunikacijske kanale. Što se tiče tetrapaka, tu se ograđuju. To je u djelokrugu Ministarstva, dodaju.

Ističu kako su informacije o pravilnom postupanju s otpadom i koja vrsta otpada ide u koji spremnik, građani su dobili u letku uz račun za prošli mjesec, a sve dodatne informacije su istaknute na stranici zgvrecice.cistoca.hr.

Zanimalo nas je i koji je razlog da se vrećice za komunalni otpad (»ZG vrećice«), uvoze iz susjedne zemlje budući da imamo i domaćih proizvođača vrećica.

»Zagrebački holding d.o.o. je obveznik Zakona o javnoj nabavi i svu svoju nabavu provodimo transparentno i na zakonit način. Tako je proveden i postupak javne nabave za vrećice za miješani komunalni otpad. Na temelju natječaja okvirni sporazum sklopljen je s tri ponuditelja, a svi podatci dostupni su u elektronskom oglasniku javne nabave (EOJN)«, stoji u odgovoru iz Holdinga. (BoJa)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni