“Gdje je nestao Tesla?”

“Gdje je nestao Tesla?”

– Kaj je ovdje bilo?

– Spomenik Nikoli Tesli.

– Ko ti je taj?

– Onaj kaj nam je osmislil struju.

Ovo je bio dio razgovora dvaju djevojčica koje su u ponedjeljak prolazile križanjem Preradovićeve i Masarykove s kojeg je oko podneva uklonjen spomenik Nikoli Tesli. Naime, to djelo Ivana Meštrovića oštećeno je tijekom vikenda najvjerojatnije od udarca kamiona. Na desnom boku brončanog spomenika pojavila se pukotina koja je izazvala čuđenje Zagrepčana i turista koji su fotografirali oštećenje, a netko je bio toliko nekulturan da je u otvor bacio i opušak.

Odmah se otvorilo pitanje je li se to »slučajno« dogodilo baš u vrijeme kad je u Zagrebu otvorena velika multimedijska izložba posvećena genijalnom znanstveniku i izumitelju Nikola Tesla – Mind from the Future.

Strance koje smo zatekli kod praznog postolja ostali su u čuđenju, na što smo im objasnili o čemu se radi, dok je jedan dječak zaključio da je spomenik preseljen u Tehnički muzej »Nikola Tesla«.

U Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture znaju za problem te su izdali odobrenje za sanaciju Teslina kipa Gradskom uredu za prostorno uređenje koji je nadležan za održavanje spomenika.

Sanacija i obnova spomenika povjerena je Ljevaonici Ujević te je spomenik otpremljen u njezinu radionicu.

Damir Ujević, direktor istoimene ljevaonice potvrdio nam je kako je spomenik Nikoli Tesli doista udaren. Pretpostavlja da ga je oštetio kamion koji ga je slučajno udario. Nadodao je kako će spomenik biti vraćen do kraja tjedna, no da problem predstavlja prometnost same Tesline ulice. Podsjeća da se sličan slučaj dogodio nedavno i sa stupom Hidrometerološkog zavoda na zagrebačkom Zrinjevcu.

»Ako auto udari pješaka, najmanje me čudi da je taj netko udario spomenik koji je na izrazito prometnoj lokaciji«, rekao je Ujević. Prema njegovim riječima, sanacija će biti gotova za dva dana. Pukotinu će zavariti, a nakon toga će na materijal staviti patinu ne bi li se prikrili tragovi oštećenja.

M. Knežević / B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni