Gazprom će razvijati regionalno tržište plina

Na pitanje hoće li povratak Gazproma u Hrvatsku sniziti cijene plina za građane i industriju, ministar Vrdoljak odgovorio je kako vjeruje da bi suradnja mogla omogućiti industriji da bude konkurentnija i da ima jeftiniju energiju, a da je obveza Vlade da se to onda odrazi i na građane

Ruski Gazprom i hrvatski Plinacro danas će potpisati Plan aktivnosti o provođenju projekta odvojka plinovoda Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Potpisivanjem Plana aktivnosti Plinacro i Gazprom potvrdit će obostrani interes i sudjelovanje u projektu Južni tok na teritoriju Hrvatske (odvojak plinovoda), ističu iz Plinacroa.

Potpisivanje ovog dokumenta najavljeno je nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Gazproma s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Riječ je o 100 kilometara dugom odvojku Južnog toka, odnosno dvosmjernog plinovoda kapaciteta 2,7 milijardi prostornih metara plina godišnje, koji će povezati plinske sustave Hrvatske i Srbije, kroz koju će prolaziti glavna trasa Južnog toka. Prema prijašnjim procjenama, izgradnja tog odvojka vrijedna je 60 milijuna eura.

Južni tok je plinovod za transport ruskog prirodnog plina prema zapadnoj Europi. Ide preko Crnog mora, Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije, zaobilazeći Ukrajinu koja je do sada bila glavna tranzitna zemlja. Rusija je pokrenula radove na njegovoj izgradnji početkom prosinca prošle godine. Procjenjuje se da će u izgradnju Južnog toka biti uloženo 16,5 milijardi eura i da će njime Rusija u Europu transportirati 63 milijarde prostornih metara plina godišnje.

Mogućnosti šire energetske suradnje

Najviši predstavnici ruske državne plinske i naftne kompanije Gazproma, jednog od najvećih proizvođača plina u svijetu jučer su u u Ministarstvu gospodarstva razgovarali su o mogućnostima  energetske suradnje.  Gazprom želi sudjelovati na tržištu plina u Hrvatskoj, a kako je riječ o velikoj i važnoj kompaniji u plinskom sektoru, nužno je ozbiljno s njom razgovarati, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u stanci između dvije runde razgovora s predstavnicima te ruske energetske kompanije.

Vrdoljak je izvijestio da su razgovori vođeni o tri teme – opskrbi plinom, suradnji u potencijalnim proizvodnim blokovima elektrana na plin te o interesu Gazproma za razvoj mreže za opskrbu motornih vozila plinom. Razgovori o tim i drugim temama nastavit će se u sklopu posebne radne skupine, rekao je Vrdoljak. Rusi su, kazao je, iskazali i interes za pripremne radove na eksploataciji i istraživanju novih naftnih i plinskih polja u Hrvatskoj. Gazpromov plin već je u Hrvatskoj jer je kutinska Petrokemija sklopila ugovor o kupnji 130 milijuna prostornih metara po cijeni 20 posto nižoj od dosadašnje i to je znak da Gazprom u Hrvatskoj želi ozbiljno raditi, smatra Vrdoljak.

Na upit novinara hoće li povratak Gazproma u Hrvatsku sniziti cijene plina za građane i industriju, odgovorio je kako vjeruje da bi buduća suradnja mogla omogućiti industriji da bude konkurentnija i da ima jeftiniju energiju, a da je obveza Vlade da se to onda odrazi i na građane. Kada tržište sazrije za građane više ne bi trebalo biti poskupljenja nego snižavanja cijena, kazao je Vrdoljak.

Zamjenik glavnog izvršnog direktora Gazproma i generalni direktor Gazprom Exporta Alexander Medvedev sastanak je ocijenio konstruktivnim te dobrom pripremom za sastanak s hrvatskim predsjednikom i premijerom. Kaže da se razgovaralo o opskrbi plinom te o želji Gazproma da razvije ne samo hrvatsko nego i tržište regije kojoj Hrvatska pripada. Hrvatska uskoro ulazi u EU i to je dobra poslovna prilika, smatra Medvedev te ističe interes Gazproma za opskrbu plinom cestovnih vozila kao i za istraživanje i eksploataciju nafte, premda ona nije osnovni biznis tvrtke, kao i za prodaju nafte na hrvatskom tržištu. (hrt / zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni