“Gangster te voli”

“Gangster te voli”

ZagrebDox  – međunarodni festival dokumentarnog filma, otvoren je u nedjelju navečer  u kinu  Cineplexx. Ovaj, deveti po redu festival, donosi pregled recentne dokumentarne produkcije, od filmova koji u Zagreb dolaze nakon nagrada na Sundanceu, Berlinu, Hot Docsu i Amsterdamu do manje razvikanih, ali vrijednih naslova.

Festival je započeo premijernom projekcijom hrvatskog dokumentarca “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića. Priča je to o ljubavnom posredniku iz Imotskog koji pomaže mladoj Bugarki s djetetom da pronađe muža u Hrvatskoj, koja otkriva prirodu konzervativnih hrvatskih muškaraca. Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski film je opisao kao djelo koje najbolje pokazuje sadašnjost i budućnost domaćeg dokumentarnog filma sufinanciran je iz nekoliko europskih zemalja. Redatelj je rekao kako je film nastajao u protekle tri godine, pune “neizvjesnosti, teškog rada i odricanja”, tijekom kojih su se mnogima od onih koji su radili na filmu u potpunosti promijenili životi.

U raznim programima ZagrebDoxa prikazat će se oko 180 filmova, od čega se njih četrdesetak natječe u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Filmovi službenog programa u proteklih su godinu dana ukupno dobili više od 180 nagrada.

Sudbina metalaca u Željezari Sisak, lobisti u Bruxellesu, rejting agencije, današnji pogled Slovenaca na Jugoslaviju, kako nova generacija u Srbiji vidi svijet oko sebe, je li u Bosni moguć brak dvoje ljudi potpuno različitih političkih opcija, život u podijeljenom Kosovu, neke su od tema filmova u programu za koje Puhovski smatra da će izazvati pažnju publike, ali i potaknuti dijalog.

Otvorenje ZagrebDoxa okupilo je niz osoba iz javnog i političkog života Hrvatske i Zagreba, među ostalima, bili su tu predsjednik Republike Ivo Josipović i ministar zdravlja Rajko Ostojić, a festival je otvorio zagrebački gradonačenik Milan Bandić.

Raspored projekcija možete pogledati ovdje.   (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni