Gabričević: Slijedi nam snažnije profiliranje na političkoj sceni

Gabričević: Slijedi nam snažnije profiliranje na političkoj sceni

Nama je u prvom redu interes da umirovljenici nakon završenog radnog vijeka tijekom kojeg su uložili u stvaranje društvenog dobra i vrijednosti, zasluženo provedu život u starosti. Nažalost, danas brojni umirovljenici moraju dodatno raditi i brinuti se za svoju egzistenciju i opstanak

Donosimo razgovor s umirovljenim generalom HV-a, zapovjednikom obrane Dubrovnika i predsjednikom Hrvatske stranke umirovljenika, Veselkom Gabričevićem.

Gospodine Gabričeviću, ovaj razgovor vodimo uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Koliko nam je poznato vi ste jedini časnik ujedno i predsjednik neke političke stranke u Hrvatskoj pa nas zanima kako gledate na obranu Vukovara i Hrvatske tijekom Domovinskog rata?

Zahvaljujem vam se na pozivu za razgovor povodom ovog, od ove godine i državnog praznika te postavljenom pitanju. Vrlo ću rado ću odgovoriti kao zapovjednik u to vrijeme, 1991.godine, 126. brigade HV-a iz Sinja. Početkom studenog, iako i sami oskudno opremljeni uputili smo značajan kontingent naoružanja za obranu Vukovara i imali veliki broj dragovoljaca spremnih da ga idu braniti. Na našu veliku žalost i tugu Vukovar je ubrzo, unatoč nadljudskim naporima i herojskom borbom, pokleknuo pred daleko nadmoćnijem neprijateljem. Uz to i u našem se susjedstvu zbio strašan zločin u Škabrnji, koji nas je dodatno rastužio, ali i ojačao u našoj pravednoj borbi do konačne pobjede.

Bili ste potom i zapovjednik obrane Dubrovnika koji je bio u potpunom okruženju?

Da, preuzeo sam nakon 126. brigade zapovjedništvo nad obranom Dubrovnika, gdje smo također ulagali maksimalne napore kako bi obranili svoju domovinu. Maksimalno smo koristili sve resurse koje smo imali na raspolaganju, ujedinili Hrvatsku, povezali se s iseljeništvom, nabavljali opremu i oružje pod međunarodnim embargom i bez razmišljanja i kalkulacija branili svoje domove. Kako mi u Dubrovniku, tako i naši Slavonci – od Vukovara pa do brojnih manjih mjesta koja su stradala na braniku obrane čitave Hrvatske.

Naravno kako je pri tome bilo i pogrešaka, što je potpuno normalno jer samo onaj tko ne radi ne griješi, ali s ove vremenske distance nešto kritizirati, stavljati pod povećalo ili predlagati neke druga rješenja potpuno je promašeno. Osobito ako se to radi iz osobnih pobuda, veličanja vlastitog ega i zasluga ili skupljanja jeftinih političkih poena. Rat je bio i završio i posve se slažem u tome s izjavom generala Gotovine koji je to naglasio i okrenuo je novu stranicu u svom životu tj. posvetio se privatnom poduzetništvu.

Jeste li i vi nakon završetka Domovinskog rata okrenuli novu stranicu u životnom putu?

Ne, ja sam i nadalje ostao u Hrvatskoj vojsci i obnašao brojne odgovorne i zapovjedne dužnosti sve do umirovljenja. Tada se može reći kako sam okrenuo novu stranicu u životu te se posvetio politici i moj je bio izbor Hrvatska stranka umirovljenika. Stranka koja okuplja iskusne i razborite ljude, nastoji pomoći umirovljenicima u njihovim novi okolnostima, koji nisu samo vezani uz borbu za veće mirovine već socijalizaciju, zdravstvenu zaštitu i uklapanje u nove životne okolnosti.

Osjećao sam i to još i danas osjećam da kao dragovoljac Domovinskog rata, prvi zapovjednik 126. brigade iz Sinja, zapovjednik obrane Dubrovnika, ličkog ratišta, Hrvatskog vojnog učilišta, pomoćnik glavnog inspektora obrane te još brojnih zapovjednih funkcija unutar Glavnog stožera OS RH nakon umirovljenja još mogu kroz politički angažman pridonijeti boljitku Hrvatske.

S obzirom na to da mnogi građani baš i ne prate pozorno aktualna politička zbivanja, pa tako ni promjene u vodstvu HSU-u, molimo da nam približite vašu političku filozofiju.

U pravu ste kada ste konstatirali da mnogi građani ovlaš prate politička zbivanja. Toga sam i sam svjestan iz komunikacije s brojnim umirovljenicima i biračima koji jednostavno ne znaju koliko ima pravaških, zelenih ili seljačkih stranaka, pa tako ni umirovljeničkih. Razlog su pojedini partikularni interesi pojedinaca, koji osnivanjem fiktivnih stranaka zadovoljavaju svoje političke i financijske ambicije, a to što zbunjuju birače i nanose štetu reprezentativnim strankama njih ne zanima.

Osnivanjem fiktivnih stranaka pojedinci zadovoljavaju svoje partikularne interese, zbunjuju birače i nanose štetu reprezentativnim strankama

No Hrvatska stranka umirovljenika je donijela odluku kako se više neće baviti i osvrtati na veliki broj lokalnih i mikro stranaka umirovljeničkog predznaka i gradit će samostalno svoj put koji je započeo 1996 godine. U tom periodu imali smo i po tri saborska zastupnika, ali nažalost u posljednja dva mandata zastupao nas je samo donedavni predsjednik stranke Silvano Hrelja.

Kažete da kroz politički rad možete pomoći Hrvatskoj. No postoje li i drugi razlozi zašto ste se odlučili kandidirati za predsjednika stranke?

Upravo činjenica da unatoč 25 godina djelovanja na političkoj sceni Hrvatska stranka umirovljenika nije uspjela kvalitetnije zauzeti politički prostor ponukala me da se kandidiram za predsjednika stranke. Tako sam velikom većinom članova stranke u prvom izbornom krugu početkom godine izabran za predsjednike stranke.

Inače, član sam stranke od umirovljenja. Obnašao sam dužnost predsjednika Gradske i Županijske organizacije, a godinama sam bio član Predsjedništva i potpredsjednik HSU-a. No u tom sam periodu bezuspješno pokušavao nešto promijeniti i potaknuti nove ideje i inicijative, a kao čovjek koji ne odustaje lako od svoje vizije odlučio sam se još snažnije posvetiti političkom radu i angažmanu.

Naše čitatelje zasigurno zanima i kakav je odnos vaše stranke prema drugim političkim opcijama i strankama?

Za nas nije nikakva tajna jer to javno govorimo kako smo u prvom redu interesna stranka. Ustvari, sve su stranke interesne, ali to javno ne govore. Nama je u prvom redu interes da umirovljenici žive što bolje i kvalitetnije. Da nakon završenog radnog vijeka tijekom kojeg su uložili u stvaranje društvenog dobra i vrijednosti, zasluženo provedu život u starosti. Nažalost, danas to nije tako i brojni umirovljenici moraju dodatno raditi i brinuti se za svoju egzistenciju i opstanak. U tom kontekstu postavlja se pitanje što mi možemo kao politički akter učiniti da se ta situacija popravi? Je li dovoljno organizirati okrugle stolove, tribine, pisati priopćenja ili skupljati potpise za peticije ili surađivati s onima koji odlučuju tj. onima koji su na vlasti?

Potpuno je jasno kako je jedino rješenje podržavati i surađivati s političkim opcijama koje nisu u opoziciji i na tom principu na lokalnoj razini surađujemo sa svim strankama koje su na vlasti. Prema tome, nas ne zanima ideologija i odlično surađujemo s brojnim strankama koje pri tome uvažavaju naša mišljenja ideje i inicijative i to sve funkcionira s ciljem da se pomogne onima koji su socijalno ugroženi i potreban im je svaka vrsta pomoći.

Znači, na lokalnoj razini funkcioniraju koalicije s predstavnicima vladajućih opcija, a kakva je situacija na državnoj razini, tj. u Hrvatskom saboru?

Odgovarajući na vaše pitanje želio bih podsjetiti javnost kako su upravo Hrvatska stranka umirovljenika i njezini zastupnici u parlamentu zaslužni za realizaciju povrata duga umirovljenicima u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 1998. godine. Time želim glasno i jasno reći kako do toga ne bi došlo da naša tri saborska zastupnika nisu podržali vladajuću većinu. Prema tome mi nemamo vremena djelovati u oporbi jer se rješenja moraju donositi što prije kako bi ih umirovljenici zbog neminovnog otkucavanja biološkog sata mogli uopće i koristiti.

U tom kontekstu možemo istaknuti i svježe primjere vezane uz podjelu COVID dodataka, povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje i izmjene Obiteljskog zakona koji uključuje i naš prijedlog rješavanja obiteljske mirovine. Zbog toga je i naš zastupnik u Hrvatskom saboru dao podršku aktualnoj saborskoj većini i vladi, a očekujemo i dodatne odluke koje će ići u prilog umirovljenika. To se u prvom redu odnosi na plaćanje RTV pristojbe, usklađivanje mirovina tako da one ne zaostaju za plaćama, besplatan javni prijevoz, otvaranje dnevnih boravaka u sjedištima županija, pa do ukidanja tzv. povlaštenih mirovina. Iako one toliko financijski ne opterećuju mirovinski sustav koliko izazivaju osjećaj nepravednosti i opravdanog nezadovoljstva kod umirovljenika.

Kakvi su budući planovi u radu vaše stranke?

Trenutačno smo fokusirani na održavanje izbornih skupština koje smo sukladno našem statutu dužni održati nakon završetka lokalnih izbora. Pri tome nam epidemiološka situacija ne ide na ruku, ali unatoč tome vrlo sam zadovoljan sa situacijom na terenu i entuzijazmom naših članova. Nakon ovog kadrovskog ekipiranja i konsolidiranja krećemo s pripremama za parlamentarne izbore koji bi trebali biti 2024. godine i s tim ciljem ustrojit ćemo dva savjetodavna tijela: Savjet stranke i Centralni izborni stožer.

Za sada ne bih mogao iznijeti koji će nam biti postupci i aktivnosti u pripremama za parlamentarne izbore, ali u svakom slučaju želimo spremni dočekati izbornu kampanju. Ipak, mogu istaknuti nekoliko značajnijih projekta koje ćemo pokrenuti s ciljem profiliranja i medijske nazočnosti stranke.

Jedan od njih je okupljanje predstavnika umirovljeničkih stranka iz Europe kako bi razmijenili dosadašnja iskustva i ojačali međusobnu suradnju. Očekujemo za početak dolazak predstavnika umirovljeničkih stranaka iz Ukrajine, Švedske, Italije, Njemačke, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije što je dobar znak za sve umirovljenike jer u svim državama postoji prostor za pomak u njihovim pravima i stupnju zadovoljstva.

U posljednje vrijeme postali ste prepoznatljivi po akcijama dijeljenja mandarina i jabuka našim sugrađanima.

Upravo s ciljem da se približimo našim sugrađanima i da ne kupujemo njihovo povjerenje samo tijekom predizborne kampanje odlučili smo u suradnji s našim donatorima i poduzetnicima dijeliti domaće prehrambene proizvode. Tako smo u Zagrebu dijelili mandarine iz Metkovića, korisnicima kontejnerskog naselja u Petrinji jabuke iz Vinkovaca, a mogu ekskluzivno najaviti kako ćemo u prosincu u središtu Zagreba dijeliti jadranske ribe.

Tako se jednom mjesečno u izravnom kontaktu upoznamo s problemima umirovljenika, siromašnih osoba i svima onima koji imaju bilo kakvih problema. Uz podjelu zdrave hrane zanimljivo je kako pokrećemo i interaktivnu komunikaciju putem naše mrežne stranice i o vrlo važnom segmentu zdravlja koje je osobito u ovom pandemijskom vremenu zakinuto, a to je oralno zdravlje. Na pitanja će odgovarati dr. dentalne medicine Biserka Dumnica.

Možete li nam reći za kraj kakva su vaša očekivanja u razvoju stranke?

Iako sam po prirodi optimist, nije teško zaključiti kako nam slijede pozitivni pomaci i snažnije profiliranje na hrvatskoj političkoj sceni. To su prepoznali i brojni naši novi članovi poput bivšeg gradonačelnika Đakova i saborskog zastupnika Zorana Vinkovića ili donedavnog tajnika Stranke umirovljenika Žarka Delača.

Vjerujem kako ćemo pred sljedeće parlamentarne izbore zadobiti takvu podršku birača da bi i samostalno prešli izborni prag od 5 %. Pri tome ne računamo samo na podršku umirovljenika, već i ostalih građana koji će također jednog dana postati umirovljenici. No njima mora biti jasno da će iz umirovljeničke pozicije daleko teže utjecati na poboljšanje svog statusa nego iz radnog odnosa.

Tu je potrebno i naglasiti da nije potrebno biti umirovljenik kako bi netko postao našim članom kao što nije potrebno biti seljak kako bi se pristupilo Hrvatskoj seljačkoj stranci. Zbog toga je jedan od naših slogana „Misli danas o mirovini sutra“ i tom bi vam se krilaticom zahvalio na mogućnosti da iznesem svoje viđenje o Hrvatskoj stranci umirovljenika čitateljima vašeg portala. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni