Gabrićev Nacionalni forum i službeno politička stranka

Gabrićev Nacionalni forum i službeno politička stranka

„Građani Hrvatske traže političke i društvene promjene. Traže ih u političkom sustavu, u medijima, na društvenim mrežama, na ulicama. Traže nove ljude i nova lica na političkoj sceni. Traže drugačije ponašanje, drugačiji moral i odgovornost, nove programe. Traže rješenja za probleme koji život u Hrvatskoj čine teškim i neizdrživim“, naveo je predsjednik NF-a Nikica Gabrić i poručio kako se danas osniva stranka koja može provesti takve promjene

Nakon formiranja Inicijativnog odbora regije Zagreb te niza lokalnih Inicijativnih odbora diljem zemlje, Nacionalni forum pod krilaticom „Ne postoji ništa snažnije od ideje čije vrijeme je stiglo“ uspješno je završio proces osnivanja političke stranke te se time i formalno pridružio hrvatskoj političkoj sceni. Na Osnivačkoj konvenciji održanoj u subotu u dvorani Kornati Hypo centra u Zagrebu, pred mnoštvom okupljenih građana, članova, političara i veleposlanika europskih i svjetskih zemalja oformljena su tijela Nacionalnog foruma, izabrani su njihovi predsjednici i članovi te je usvojen Program i Statut.

Nikica Gabrić: „Premalo nas je da svatko ide svojim putem, zato pozdravljam današnji dolazak predstavnika svih političkih stranaka koji su nas došli podržati.“

Za prvog predsjednika Nacionalnog foruma izabran je njegov idejni pokretač prof. dr. sc. Nikica Gabrić. Gorjanka Horjan, Tomislav Šlat, Goran Kozina, Drenislav Žekić i Mato Palić imenovani su  potpredsjednicima nove stranke, a za glavnog tajnika izabran je Edvin Jurin. Okupljenima su se obratili Mirando Mrsić, SDP, ministar rada i mirovinskog sustava, Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a, Gordan Jandroković, saborski zastupnik HDZ-a i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a pruživši na taj način potporu osnivanju nove političke stranke. Dolazak predstavnika različitih političkih stranaka prof.dr.sc Gabrić pozdravio je riječima: „Premalo nas je da svatko ide svojim putem, zato pozdravljam današnji dolazak predstavnika svih političkih stranaka koji su nas došli podržati.“

„Građani Hrvatske traže političke i društvene promjene. Traže ih u političkom sustavu, u medijima, na društvenim mrežama, na ulicama. Traže nove ljude i nova lica na političkoj sceni. Traže drugačije ponašanje, drugačiji moral i odgovornost, nove programe. Traže rješenja za probleme koji život u Hrvatskoj čine teškim i neizdrživim. Danas osnivamo novu stranku ljudi koji žele, znaju i mogu provesti takve promjene za ljude i s ljudima kojima promjene nisu samo izbor, samo želja za boljim, nego životna obaveza. Zato smo se skupili ovdje, nakon više od godine dana priprema s kojima se, zbog širine, otvorenosti i stručnosti ne mogu usporediti pripreme za osnivanje niti jedne nove hrvatske političke stranke.“, istaknuo je predsjednik Nacionalnog foruma prof.dr.sc. Nikica Gabrić.

Nacionalni_Forum _Gabric

Predstavljena su četiri ključna područja koja čine glavnu okosnicu programa i temelj na kojem se gradi strategija i plan. Tako je, Tomislav Šlat predstavio gospodarske mjere, Mato Palić kompleksan pravni sustav, Goran Kozina istaknuo je važnost obrazovanja pri stvaranju kvalitetnog kadra, Gorjanka Horjan osvrnula se na područje kulture, a Zoran Šegić naglasio je važnost IT tehnologije u današnjem svijetu.

Pravo na budućnost

Srž Novog puta je građanin Hrvatske, odnosno stvaranje preduvjeta za bolji i kvalitetniji život te pravo na budućnost. U svom budućem djelovanju Nacionalni forum ima nekoliko primarnih ciljeva, poručeno je na konvenciji. Jedan od njih je preuzeti ulogu stranke koja nameće visoke kriterije, koja od svojih političkih partnera traži više odgovornosti prema državi, društvu i prema budućnosti, a manje trgovine sinekurama, direktorskim mjestima javnih poduzeća, subvencijama i naknadama. Zbog toga Nacionalni forum nudi program vlade stručnih ljudi. Razvoj ljudskog kapitala je središnja vrijednost Nacionalnog foruma. Cilj je investirati u ljude na svim razinama u svakoj dobi, osiguranjem pet važnih ljudskih i građanskih prava: prava na rad, prava na znanje i obrazovanje, prava na zdravlje, prava na dostojanstvo svake dobi.

Potaknuti pozitivnim primjerima iz europske prakse te vođeni sloganom „Može se – Možemo“, Nacionalni forum je u prosincu prošle godine započeo s pripremama za osnivanje stranke okupljajući ljude koji su pokazali iznimnu želju i volju za sudjelovanjem, redom stručnjake s različitih područja djelovanja koji su svoje znanje i vještine stavili na raspolaganje stvaranju neke drugačije Hrvatske. Cilj je bio iznaći točke koje ih spajaju koncentrirajući se pritom na kreiranje strategije i programa koji će dati jasne odgovore na trenutne negativne trendove u zemlji. Odgovore kako potaknuti mladog i visokoobrazovanog čovjeka da ostane u svojoj zemlji, kako mu ponuditi budućnost, kako umirovljenicima koji su stvarali i radili omogućiti dostojanstvenu starost te kako svim građanima pružiti priliku za kvalitetniji život.

„Od Predsjednika do nezaposlenih“

„Na Forumu smo u proteklih godinu dana okupljali ljude bez obzira na ideološku pripadnost, od biskupa do predsjednika Republike, od desnice do centra i ljevice, laika i vjernika, matematičara i povjesničara umjetnosti, alternativaca i menadžera svjetskih kompanija, nezaposlenih i uspješnih poduzetnika. Na naše skupove moglo se ući s ulaznicom tolerancije i spremnosti na razgovor, na slušanje drugih. Poželjna je bila i vjera da Hrvatska ima ljude i ima budućnost. Bavili smo se važnim pitanjima nacije. Zato smo bili Nacionalni forum.“, naglasio je prof.dr.sc. Nikica Gabrić.

Podsjetimo, Nacionalni forum započeo je svoje djelovanje kao udruga prije više od godinu dana kad je održan prvi Nacionalni forum pod krovnom temom „Ideje i projekti za europsku Hrvatsku“ na kojem su stručnjaci, neovisno o vlastitim političkim uvjerenjima, prezentirali potencijalne projekte koji se oslanjaju na nebrojene neiskorištene mogućnosti zemlje. Od tog trenutka do danas Nacionalni forum je okupio je više od tri tisuće aktivnih sudionika, surađivao s mnogobrojnim inozemnim i domaćim stručnjacima te ponudio brojne razvojne projekte.   (zg-magazin)