FSB-u 57 milijuna kuna za Nacionalni referentni centar za motore

FSB-u 57 milijuna kuna za Nacionalni referentni centar za motore

Zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje počinje s provedbom svog projekta Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve ukupne vrijednosti 57 milijuna kuna. Riječ je o dosad najvrjednijem projektu ugovorenom na FSB-u, ujedno i jedinom projektu kojem su tom fakultetu dodijeljena bespovratna sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Projekt će rezultirati uspostavom nacionalnog referentnog laboratorija za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve (NCPS). Uspostava laboratorija podrazumijeva rekonstrukciju i opremanje postojeće zgrade Laboratorija za motore i vozila, nabavu mjerne opreme za laboratorijska i terenska ispitivanja, edukaciju osoblja te u konačnici akreditaciju laboratorija. Laboratorij će omogućiti uvođenje mehanizma nadzora i odgovarajuću tehničku podršku nadležnim državnim tijelima za provedbu niza politika vezanih za poboljšanje kvalitete zraka i klimatskih politika.

Uz laboratorij, unaprijedit će se informacijski sustav zaštite okoliša i uspostaviti baza podataka o emisijama onečišćujućih tvari u zrak iz sektora NCPS.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Kohezija i konkurentnost 2014.-2020. potpisan je prošlog tjedna. Potpisnici ugovora su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Fakultet strojarstva i brodogradnje kao krajnji korisnik.

Prijedlog projekta i prijavu pripremio je tim Katedre i Laboratorija za motore i vozila. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Zoran Lulić, a isti tim je zadužen i za provedbu projekta u provedbenoj i operativnoj fazi. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni