Francuska zabranjuje pametne telefone u školama

Francuska zabranjuje pametne telefone u školama

Kada se francuski učenici u rujnu vrate škole, morat će kod kuće ostaviti jednu od svojih omiljenih dragocjenosti – pametne telefone.

Naime, u Francuskoj je u ponedjeljak donesen zakon koji učenicima starijima od 15 godina zabranjuje unošenje pametnih telefona i tableta u školu ili se u najmanju ruku od njih zahtijeva da te uređaje drže isključenima, navodi Agence France-Presse (AFP). Dužnosnici koji podupiru ovo novo pravilo smatraju da se na ovaj način djeca štite od stvaranja ovisničkih navika, ali i osigurava »svetost učionice«.

»Danas znamo da postoji fenomen ovisnosti o zaslonima, ​​fenomen lošeg načina korištenja mobilnog telefona«, izjavio je francuski televizijski kanal BFMTV ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer, navodi CNN. »Naša glavna uloga je zaštita djece i adolescenata. To je temeljna uloga obrazovanja, a to zakon dopušta«, dodao je.

Zakon, međutim, čini iznimke za obrazovnu uporabu, izvannastavne aktivnosti i za učenike s teškoćama u razvoju, priopćio je AFP. Francuske srednje škole mogu se odlučiti i za manje stroge restrikcije glede korištenja uređaja spojenih na internet.

Čak i prije nove odredbe francuski je zakon branio učenicima korištenje mobilnih telefona tijekom nastave. No tijekom predsjedničkih izbora u Francuskoj 2017. godine, Emmanuel Macron obećao je da će posve zabraniti korištenje telefona u školama.

S druge strane, u Hrvatskoj je korištenje, odnosno zabrana korištenja u školama ostavljena učiteljima i nastavnicima na volju. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni