Fotosafari i pregršt kulturno – umjetničkih sadržaja u dvorcu Lužnica

Fotosafari i pregršt kulturno – umjetničkih sadržaja u dvorcu Lužnica

Barokni dovrac nedaleko od Zaprešića posjetiteljima nudi bogat nedjeljni program od vođenog obilaska povijesnog zdanja, plesa baroknih konja, do glazbenih koncertnih uprizorenja

U živopisnom pitoresknom Hrvatskom zagorju, smješten u okrilju raskošne šume nedaleko Zaprešića, poznati barokni dovrac Lužnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, u nedjelju 4. listopada poziva sve zainteresirane na dane otvrenih vrata. U sklopu velebne građevine na adresi Lužnički odvojak 3, jesenska će nedjelja u 11 sati započeti svetom misom, a predah je predviđen za ručak od 12 do 13 sati (jednostavniji će se obroci moći kupiti u atriju Lužnice). Osim u ljepoti građevine posjetitelji će moći uživati i u kraljevskom balu baroknih konja lipicanaca u izvedbi Lipicanske barokne raskoši.

170. obljetnica dolaska Sestara milosrdnica u Hrvatsku

U povodu 170. obljetnice dolaska Sestara milosrdnica u Hrvatsku nedjeljni program »Otvoreni dvorac« oku javnosti bit će dostupan od 14.30 do 16.30 sati. Vođeno razgledavanje građevine i upoznavanje s njezinom poviješću upriličit će časne sestre, a događanje će u 17 sati uveličati koncerti Crkvenog zbora sv. Vida iz Brdovca i Hrvatsko pjevačko društvo »Jelačić« iz Zaprešića.

U Lužnici je ustrojen i odgojno-obrazovni centar »Marijin dvor« koji nudi pregršt programa ljubiteljima umjetnosti, odnosno eko nakita (kraluša) od perlica, heklanja, ikonopisanja, kaligrafije, tečajeva stranih jezika… Zaljubljenici u dvorce od ožujka do prosinca mogu uživati u Lužnici svim danima (izuzev nedjelje) kada se od 16 sati organizira besplatno vođenje i obilazak impresivnog zdanja, s polaskom ispred sjevernog ulaza. Za posjete, osnosno grupe više od 20 osoba potrebno se najaviti na tel: 01 3350 – 944, odnosno e-mail luznica@luznica.hr. Razgledavanje Lužnice traje do 90 minuta, a u dvorcu napominju da u obilasku zbog pristupačnosti mogu uživati i osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica i drugih pomagala.

Jednokatni barokni biser Hrvatskog Zagaorja privlači i ljepotom svojih vanjskih cilindričnih kula prizivajući tako duh prošlih vremena.

U sklopu dvorca fotosafari

Njega unutar građevine mogu okom objektiva hvatati profesionalni i fotografi amateri u sklopu programa fotosafari. Fotografiranje svjetla i sjena koje stvaraju lučice i upaljene svijeće, jedna su od zadaća polaznika fotosafarija. Živost je dvorca neprekidna, a aktivnosti koje još bilježi su misijski dan, božićni sajam, kada duhovnice priređuju božićni čaj koji se može kupiti kao i džemovi pripravljeni iz vrta Lužnice.

Nezaobilazni su i suveniri koje izrađuju vrijedne ruke sestara, a često se tamo priređuju prigodni koncerti, predavanja, humanitarne aktivnosti i drugo. Duhovni je moment mir i relaksacija koja se osjeti u Lužnici, vrijedan dragulj opuštanja kojeg upotpunjuje ljepota prirode, pjev ptica i odmor u dvorišnim sjenicama.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni