Fotografski natječaj “Čovjek i grad”

Fotografski natječaj “Čovjek i grad”

Za prvu, drugu i treću nagrada organizator će dodijeliti knjige iz područja likovne umjetnosti i fotografije. Tri diplome i tri pohvale u tiskanom obliku dodjeljuju se zaslužnim autorima

U povodu Svjetskog dana urbanizma Fotoklub Rijeka organizira fotografski natječaj Čovjek i grad u kojem mogu ravnopravno sudjelovati svi zainteresirani autori. Za sudjelovanje na natječaju plaća se kotizacija – članovi Fotokluba Rijeka plaćaju 25 kuna, a svi ostali 50 kuna. Učenici i studenti u statusu redovnog učenika i studenta ne plaćaju kotizaciju.

Nakon završenog natječaja najbolje fotografije će biti predstavljene javnosti na izložbi u Galeriji Principij u Rijeci u subotu, 7. studenog 2015. godine povodom Svjetskog dana urbanizma. Organizator će koristiti odabrane fotografije sa izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva i promoviranje teme koju fotografije interpretiraju.

Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvaranje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informacijama za medije. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana.

Odabrane fotografije bit će objavljene i na www.fotoklubrijeka.hr. Za prvu, drugu i treću nagrada organizator će dodijeliti knjige iz područja likovne umjetnosti i fotografije. Tri diplome i tri pohvale u tiskanom obliku dodjeljuju se zaslužnim autorima.

Evo kako je natječaj svojim riječima opisao predsjednikm Fotokluba Rijeka, Borislav Božić:

Izašao je čovjek poodavno iz spilje, sagradio prvu kuću, pa njegov susjed napravi drugu, pa još jedan i gle – nije više sam. Umnožiše se i kuće, i ljudi i brzo jedni pored drugih stvoriše grad. I svi hoće u taj grad. Neimari ga šire, misle i domišljaju, grade grad. Grad je velik i moćan, grad je živ i kompleksan. Grad više nije grad, već on raste i izrasta u velegrad; polis u metropolis, a on pak u megapolis.

Ni kuća više nije običan kocka. I ona se mijenja. Forma joj je neobična i više podsjeća na uvećanu apstraktnu skulpturu nego na kuću, a kuća jest. I tako umnožene kuće kojekakvih oblika i veličina čine grad. Čine taj čudesni grad živim organizmom u koji svi hoće, a rijetki iz njega odlaze. Grad je suautorstvo i praznik za oči svih umjetničkih praksi.

Grad i čovjek, čovjek i grad povijesno su, sudbinski i egzistencijalno uvezani. Nerazdvojivost ili sljubljenost je trajna vrijednost čovjeka i grada ma koliko samo naizgled jedan bio mali, a drugi se od maloga grada odmetnuo do megagrada.

Cilj ovoga fotografskog natječaja je da propituje odnos toga naizgled malog i izgubljenog a bezgranično moćnog čovjeka u suodnosu s gradom, pa bio on ili Kastav, ili Vladivostok, Grenobl, Rijeka, Čačak, Barcelona, Prnjavor, Singapur, Dubai, grad Grobnik ili pak Hum.

Pravila natječaja mogu se preuzeti ovdje, a prijavnica ovdje. (zg-magazin)