“Fotka on mene, fotkam ja njega…”

“Fotka on mene, fotkam ja njega…”

»Fotokemika« je kao poduzeće za proizvodnju fotografskoga materijala osnovano 1947. u Zagrebu. Maskotu dječaka, koja je kasnije postala i dijelom zaštitnog znaka »Fotokemike« osmisli su Josip Sudar i Dušan Bekar 1952. godine.

Sudar i Bekar su maskotu izveli kao siluetu dječaka koji fotografira u nekoliko različitih poza, a ovisno o tiskovini ili proizvodu, korištene su različite varijante likova.

Također, jedan od likova poslužio je kao predložak za svjetleći displej koji je desetljećima stajao na Trgu bana Jelačića (uz Plivinu, radi se o najdugovječnijoj reklami na Trgu), navodi Mreža dizajnerskog sjećanja.

Na znački koji smo našli u našem albumu, dječak je u stojećem položaju, a budući da on snima cijelo vrijeme, i mi smo odlučili ovjekovječiti njega. Doduše, ne na »Efke« filmu kakve je proizvodila Fotokemika, već u digitalnom formatu. No baš nam je dječak dao zamisao da bismo ipak mogli uzeti jedan CB film za našu staru Yashicu (naslijeđenu od oca) pa kao u stara dobra vremena »škljocnuti« 24 ili 36 fotki na 35-milimetarskom filmu. I onda s nestrpljenjem i blagom neizvjesnošću čekati što će od svega i (ako će išta) ispasti…

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni