Forenzičnim metodama do čistih površina: Nesavjesne vlasnike pasa ne plaše ni kazne od 1000 kuna

Forenzičnim metodama do čistih površina: Nesavjesne vlasnike pasa ne plaše ni kazne od 1000 kuna

Komunalni redari nemoćni protiv neodgovornih vlasnika: Tijekom 2016. godine kažnjeno ukupno 220 vlasnika pasa koji nisu poštovali odredbe Odluke o načinu i držanju kućnih ljubimaca, dok je u 2017. godini, do danas kažnjen svega 101 vlasnik

Unatoč nemalim kaznama koje su predviđene za vlasnike koji ne čiste za svojim psima, u praksi ispada da to ne radi barem polovina njih. Naime, Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama Grada Zagreba predviđa kaznu od 600 do 1000 kuna za fizičku osobu, posjednika kućnog ljubimca (među ostalim) ako:

 – izvede kućnog ljubimca na javne površine i prostore gdje je to zabranjeno (članak 8. odluke)

 – odmah ne ukloni fekalije kojima njegov kućni ljubimac onečisti javne površine (članak 11. odluke),

 – izvede psa na javne površine bez povodca i nadzora (članak 14. stavak 1. odluke).

Jednaka novčanom kazna predviđena je i za roditelje, odnosno skrbinike ako je prekršaj počinila osoba koja još nije navršila 14 godina života.

Iz zagrebačkog HSLS-a u ožujku su upozorili da u Zagrebu ima više od 53 000 registriranih (čipiranih) pasa koji dnevno naprave više od pet tona izmeta, odnosno 35 tona tjedno.

Koliko se pak vlasnici boje kažnjavanja lako se može zaključiti već i nakon jedne kraće šetnje po gradskim nogostupima i parkovima. Teško je prijeći stotinjak metara da se ne naiđe na trag koji je za sobom ostavio nečiji kućni ljubimac. A takvi prizori ne samo što zaudaraju i nagrđuju naš grad, što ostavlja lošu sliku kod stanovnika, ali i sve više turista, nego predstavljaju i potencijalni izvor opasnih zaraza. Za potpuniju sliku treba navesti podatak da u Zagrebu ima više desetaka tisuća pasa, odnosno jedan pravi »pseći grad« u gradu.

Dječji park iz kojeg je nestao znak zabrane za pse

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet poručuju da 62 komunalna redara redovito obilaze svoja područja koja su različitog opsega, jer nadziru preko 200 komunalnih problema u gradu.

Redari s ograničenim ovlastima

»Svi komunalni redari na svom području nadziru različite komunalne probleme, pa tako i probleme nesavjesnih vlasnika pasa u kretanju po javnoj površini, koje je regulirano Odlukom u kojoj je pobrojeno je i 70 javnih površina na kojima se psi mogu kretati bez povodca, kao i površine na kojima nije dozvoljeno kretanje pasa«, navode u Uredu.

O učinkovitosti komunalnih redara dovoljno govori podatak da je tijekom 2016. godine kažnjeno ukupno 220 vlasnika pasa koji nisu poštovali odredbe navedene u Odluci, dok je u 2017. godini, do danas kažnjen svega 101 vlasnik.

Problem je što komunalni redar, sukladno svojim ovlastima, može tražiti osobnu iskaznicu prekršitelja, no ako se prekršitelj ne želi identificirati, za to nije predviđena kaznena odredba. Iz tog razloga komunalni redari nadziru teren u suradnji sa djelatnicima policije, budući da je odbijanje davanja osobnih podataka policijskom službeniku kažnjivo.

U resornom gradskom uredu ističu da su po gradu postavljene kante za pseći izmet te će se, prema planu, postavljati i dalje, kako bi se vlasnicima pasa omogućilo postupanje u skladu s Odlukom. Najavljuju i da će komunalno redarstvo »i dalje pojačano nadzirati javne površine, parkove i dječja igrališta u Gradu, kako bi građanima osiguralo što čišći grad«.

Pseća DNK baza

No treba spomenuti i da je, iako još u pripremnoj fazi projekt osnivanja pseće DNK baze podataka, pomoću koje će komunalni redari lako moći ustanoviti čiji je pas uneredio javnu površinu, a trošak analize i kazna bit će ispostavljeni vlasniku na kućnu adresu, putem uplatnice. DNK baza bi se ažurirala tijekom obaveznog godišnjeg cijepljenja ili prilikom čipiranja psa. Strah od sigurne identifikacije i još veće novčane kazne zasigurno bi rezultirali čišćim javnim površinama, kako se već pokazalo u nekim europskim i svjetskim gradovima koji su počeli primjenjivati ovakvu forenzičnu metodu.

Zasad još nije poznato kada bi mogla započeti njena primjena u Zagrebu. U međuvremenu, morat ćemo se osloniti na savjest vlasnika.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni