Fordov Fusion ima ovjes koji “lebdi” preko rupa

Fordov Fusion ima ovjes koji “lebdi” preko rupa

Nakon što je »ford fusion V6 sport« debitirao na salonu automobila u Detroitu progšlog mjeseca, najavljeno je da će automobil biti opremljen amortizerima koji otkrivaju rupe i automatski se prilagođavaju stanju kolnika, kako bi se što manje osjetile u kabini. Ford je sada otkrio i kako ti amortizari djeluju u praksi, a učinak je upravo nevjerojatan.

Prilagodljivi amortizeri »fusiona« zapravo »čitaju« uvjete na cesti svake dvije milisekunde, a kada senzori detektiraju rub jame, amortizeri se automatski »zakoče« u gornjem položaju. To u praksi omogućava da »fusion« može »preskočiti« rupe, kao što se može vidjeti u priloženom video – isječku, na kojem loptice za stolni tenis ostaju posve neoštećene u rupi nakon što je preko nje prošao »fusion«. Situacija se, naravno, mijenja kada preko rupe prijeđe vozilo s klasičnim amortizerima.

Ford tvrdi da je to u ovom trenutku jedina srednje velika limuzina na tržištu koja dolazi s ovom tehnologijom, no i neki napredni ovjesi iz prošlosti mogli su postići jednaki učinak. Podsjetimo se Citroënovog DS-a, popularne »žabe« i njenog hidropneumatskog ovjesa koji je bio poznatpo sposobnosti niveliranja nepravilnosti s ceste, a vožnja se mogla nastaviti čak i s jednom probušenom gumom. (B. J.)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=38&v=YK3UuAuLI5s

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni