Floraart privukao 350.000 posjetitelja

Floraart privukao 350.000 posjetitelja

Ove godine Izložba je na jednome mjestu okupila 200-njak domaćih i 18 inozemnih izlagača iz deset zemalja

Prigodnim koncertom Ane Ruchner u nedjelju, 14. svibnja, navečer završila je 52. Međunarodna izložba cvijeća – Floraart, spektakl cvijeća i središte brojnih pozitivnih vibracija koje je tijekom proteklog tjedna privuklo u park Bundek rijeke posjetitelja. S obzirom na broj organiziranih posjeta i velike gužve, osobito tijekom vikenda, procjenjuje se da je Izložbu posjetilo oko 350.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske i gotovo svih krajeva Europe. Kontinuirani rast broja izlagača i posjetitelja, iz godine u godinu potvrđuje da je Floraart zaista najveći hortikulturalni događaj u ovom dijelu Europe.

Ove godine Izložba je na jednome mjestu okupila 200-njak domaćih i 18 inozemnih izlagača iz deset zemalja. Na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora, izlagači su postavili pedesetak originalnih cvjetnih instalacija, od kojih je čak 38 proglašeno najboljima i najuspješnijim prema ocijeni stručnog žirija. Nagradu koju dodjeljuje Turistička zajednica Grada Zagreba ove godine osvojila je HUPC-a za Cvjetnu fantaziju na jezeru.

Održan je i Hrvatski kup florista, tradicionalno natjecanje u kojem se za prestižnu nagradu najboljeg u četiri natjecateljske discipline borilo deset florista. Ukupna pobjednica s dva prva i jednim trećim mjestom je Sanja Hržić, poznata floristica iz Samobora. U proteklih deset godina, koliko sudjeluje na Hrvatskom kupu florista, osvojila je već niz nagrada u raznim kategorijama, a ove godine po prvi puta ponijela je titulu najbolje floristice. Hrvatskom kupu florista prethodilo je 13. međunarodno natjecanje učenika srednjih škola na kojem su ove godine sudjelovali učenici deset škola iz Hrvatske i dvije škole iz Slovenije.

Svečano primanje za sudionike Floraarta, koje tradicionalno organizira Grad Zagreb, priređeno je u Dvercima. 14. svibnja, gdje su dodijeljene nagrade i priznanja svim sudionicima te su uručene nagrade za najljepše uređene kućne vrtove u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Spomenimo još da je u sklopu Izložbe održano devetnaest stručnih predavanja i predstavljanja u Botaničkom vrtu, četrnaest predstava za djecu u Floragradu i organizirano petnaest radionica u kupoli na Bundeku. Cijelu priredbu pratila je glazbena podloga s glavne pozornica na kojoj su nastupila brojna kulturno umjetnička društva i ansambli te vokalni sastavi, a u nedjelju je obilježen i Dan dječjih vrtića Grada Zagreb te održana Dječja zborijada. Posebnu atrakciju ove godine – cvjetarnik u tunelu Grič – pripremila je Turistička zajednica Grada Zagreba. Instalacija „Komadić vrtne umjetnosti“, rad učenika budućih dizajnera vrtova, dala je tunelu bajkovito ozračje i dodatno obogatila sadržaj ovogodišnjeg Floraarta.

Vrijedi spomenuti da nakon svakog Floraarta u parku Bundek ostanu novi korisni sadržaji. Lani su u sklopu igrališta za veću djecu postavljene nove multifunkcionalne sprave, dok je ove godine park bogatiji za četiri pumpe za vodu, popularne željezne franceke i četiri pametne klupe. Također su uoči Izložbe uređeni cvjetnjaci i temeljito obnovljena sva dječja igrališta. Među njima je i igralište za djecu s posebnim potrebama, postavljeno prije četiri godine. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni