Fjaka

Fjaka

Učestala je greška zamijeniti fjaku s lijenošću. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzvišeno stanje uma i tijela kojem teži cijelo čovječanstvo

Alisa W.

Došlo je vrijeme godišnjih odmora. Ja sam svoj godišnji konzumirala te sam se vratila polupunih baterija. Zašto? Jer sam bila na godišnjem dva tjedna, a na godišnjem sam bila na dispoziciji poslodavcu, ili u prijevodu prvi tjedan sam radila skoro puno radno vrijeme, a drugi tjedan sam se djelomično uspjela odmoriti. Ali ipak u tom dijelu kada sam odmarala bilo je prekrasno, uživala sam u svakom mogućem trenutku i za sve koji se boje otići na godišnji (nažalost ima ih) naglašavam: godišnji odmor nikako ne treba propustiti, a kontakt s poslom tijekom odmora potrebno je svesti na razumni minimum.

Također, nikako nemojte ostati doma, treba promijeniti sredinu jer odmor kod kuće i uz televiziju nije odmor. Maknite se bar par dana. Bitno se je skloniti od rutine u drukčijem okruženju od uobičajenoga. Slobodno vrijeme koje imate za sebe i svoje potrebe, iskoristite po svom guštu i nahranite dušu za naporan ostatak godine.

Odvojenost od uobičajenih obveza bitan je sastojak okrepljujućih praznika, ali mnogima je vrlo teško “otkvačiti” se od posla čak i kad su kilometrima daleko od radnog mjesta. Nisam ni ja uspjela pobjeći, ali ipak je bolje otići i na takav odmor nego propustiti ga zbog osjećaja krivnje, straha od otkaza i slično. Koliko god se uvjeravali da će nešto poći po zlu za našeg odsustva, ništa se neće dogoditi, a nadređeni koji zamjeraju odlazak na godišnji, također će prihvatiti odlazak. Neće se dogoditi baš ništa strašno. Naprotiv, odmorni i zadovoljni kasnije ćemo samo bolje i kvalitetnije raditi, propuštanje odmora dugoročno škodi i zdravlju i poslu. Za odlazak na godišnji treba samo dobra organizacija posla u vašem odsustvu, tako je uvijek funkcioniralo i tako funkcionira i danas.

Mobiteli i prijenosna računala mogu stvoriti lanac oko vrata na odmoru. Nažalost sve više mjesta ima internet liniju, pa se čak i u šumi među ličkim medvjedima reklamira se wireless pristup. Pomislila sam – zar stvarno nema mjesta na kojem nema internet veze, kako bi to bilo oslobađajuće… Barem na jednom izletu.

Nakon što prođemo ovaj najteži dio i s teškim osjećajem krivice pred poslodavcem odemo na godišnji odmor, suočimo se s osjećajem nezadovoljstva svojim izgledom. Ipak treba otići na plažu, i sad 100 problema: bijela sam ko´ sir, badić mi ne stoji savršeno, nisam smršavila po onom prokletom planu od prošle nedjelje, kad sam vidjela da mi je preostalo još tjedan dana do mora… Tada mi se učini da je Snjeguljičina maćeha imala sasvim mali problem, ja bih morala potjerati u šumu pola plaže, a ogledalce bi mi i dalje govorilo da imam podočnjake.

A i tu se tijekom odmora srećom sve promjeni, smijem se, opuštena sam i sama sebi lijepa i baš me briga za cijeli svijet jer mi je lijepo.

Godišnji odmor čini čuda i osjećam se preporođeno, a isto želim i vama.

I za kraj da rezimiramo jer je važno:

  • Ići na odmor nije posljedica lijenosti i neodgovornosti, nego potreba.
  • Propuštanje odmora škodi i zdravlju i na kraju i poslovnim interesima.
  • Svake godine pođite na dulji odmor u trajanju od barem dva tjedna.
  • Boravite u prirodi, jer će vam ona već nakon dva dana izoštriti osjetila otupjela u gradskoj sredini.
  • Nemojte robovati planovima, odmarajte onako kako je vama ugodno.

Na internetu sam pronašla duhovitu definiciju fjake:

FJAKA = psihofizičko stanje prilikom težnje ni za čime. Učestala je greška zamijeniti fjaku s lijenošću. Za razliku od ove potonje, fjaka je uzvišeno stanje uma i tijela kojem teži cijelo čovječanstvo. Dok u Indiji i drugdje fjaku postižu dugogodišnjim izgladnjivanjem i meditacijom, u Dalmaciji ona je jednostavno Božji dar.

Priuštimo si malo fjake i uživajmo u tom daru. Osjećaj je predivan.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni