Fizička aktivnost jedan je od načina borbe protiv Parkinsonove bolesti

Fizička aktivnost jedan je od načina borbe protiv Parkinsonove bolesti

(Foto: zagreb.hr)

Udruga “Parkinson i mi” u subotu je u zagrebačkom parku Marsimir osmu godinu zaredom organizirala manifestaciju “Pokretom protiv Parkinsona“ kako bi se ukazalo na važnost fizičke aktivnosti u poboljšanju psihomotoričke sposobnosti oboljelih, ali i podigla svijest građana o toj bolesti.

Parkinsonova bolest je progresivna neurološka bolest koja značajno narušava kvalitetu života oboljelih i njihovih obitelji. Iako je bolest neizlječiva, dostupni lijekovi usporavaju njezino napredovanje, odnosno drže je pod kontrolom, a važna je uloga i fizičke aktivnosti.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je naglasio da je Parkinsonova bolest u Hrvatskoj po učestalost iza Alzeheimerove bolesti, a u Zagrebu od Parkinsonove bolesti boluje oko 2500 ljudi. Zahvalio je svima koji pomažu oboljelima da lakše žive s tom bolešću.

U sklopu manifestacije održana je šetnja od jednog kilometra pod nazivom „Put nade“ u kojoj je uz oboljele, njihove obitelji, druge zainteresirane građane sudjelovao i gradonačelnik Bandić te tako dao podršku oboljelima.

„Plesom, pjesmom, pokretom, ping-pongom borimo se protiv Parkinsonove bolesti. Ovakva akcija se održava u svakoj državi jer je fizička aktivnost bitna. Studije su pokazale da ona usporava napredovanje bolesti, spada u čimbenike koji smanjuju rizik od obolijevanja ljudi koji su bili aktivni, a čovjek se i lakše nosi s bolešću kad je aktivan i vježba. Sasvim je dovoljno 30 minuta intenzivnog hoda, ali i druge aktivnosti pomažu kao što je ping-pong, tai-chi, pilates“, rekla je za ZG-magazin predsjednica udruge “Parkinson i mi” doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić.

Naglasila je da je u Hrvatskoj registrirano oko 14.500 oboljelih od Parkinsonove bolesti, a misli se da ih ima od 15 do 20 tisuća.

„Još uvijek se ne zna što je uzrok Parkinsonove bolesti, misli se da je povezana s genetskim i okolišnim čimbenicima. Od ove bolesti obolijevaju osobe od 60 godina, što je veća dob više je oboljelih, ali se zna da jedan od deset novooboljelih ima manje od 40 godina“, dodala je Vuletić. Poručila je da oboljeli od Parkinsonove bolesti trebaju biti fizički aktivni, ali i aktivni dio društva, u poduzećima i svojim obiteljima, jer to je jedan od načina bolje borbe protiv ove bolesti.

Liječnica opće prakse Marija Petravić-Paponja od Parkinsonove bolesti je oboljela prije desetak godina.

„Sve je počelo tremorom ruku, umorom, preznojavanjem, nesanicom što sam pripisivala menopauzi. Kao liječnica nisam prepoznala bolest 2 do 3 godine, dok nije došlo do izrazitog tremora“, rekla je doktorica Petravić-Paponja. Dodala je da se osjećala grozno kad joj je dijagnoza potvrđena, ali morala je prihvatiti bolest i naučiti živjeti s njom.

„Operirana sam prije dvije i pol godine u KB Dubrava. Ugrađena mi je duboka mozgovna stimulacija što mi kontrolira pokret. Imala sam izraziti tremor lijeve ruke, a nakon operacije motorika ruku mi je uredna. Vratila sam se na posao i sada radim. No imam problema sa hodanjem, govor mi je usporen, bolest napreduje i ne mogu je zaustaviti“, ispričala je za ZG-magazin doktorica Petravić-Paponja. Naglasila je da s fizioterapeutom vježba tri puta tjedno i kod kuće svakog dana po pola sata prije posla, što joj olakšava nošenje s bolešću.

Jedan od oboljelih koji je sudjelovao u šetnji „Put nade“ je Zagrepčanin Željko. „Parkinsonova bolest mi je dijagnosticirana prije četiri godine, ali sam simptome imao puno prije. Život mi se malo promijenio ovom bolešću, ali nastavljam živjeti s njom, jer se držim onoga – kad ne možeš riješiti neki problem, naučiš živjeti s njim. Profesor sam matematike i još radim. U slobodno vrijeme bavim se maslinarstvom i odlazak u maslinike mi je dobra rekreacija, a imam i unučicu s kojom se bavim“, istaknuo je gospodin Željko. Poručio je svima oboljelima od Parkinsonove bolesti da nastave živjeti normalno kolikogod je to moguće, jer im je to izlaz iz teške situacije, a povlačenje u sebe može samo pogoršati njihovo stanje.

Manifestacija se održala pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni