Finale Davisova kupa igrat će se u Areni Zagreb

Finale Davisova kupa igrat će se u Areni Zagreb

(Foto: Fcebook.com/DavisCupTennis)              

Zagreb je u nekoliko navrata već ugostio susrete Davisova kupa, a ove godine je bio domaćin izuzetno uspješno organizirane godišnje Skupštine ITF-a, te je dobio maksimalne ocjene za organizaciju

Finale Svjetske skupinealt Davisova kupa između Hrvatske i Argentine bit će u Zagrebu od 25. do 27. studenog u Areni Zagreb, odlučio je Hrvatski teniski savez nakon što su razmotrene ponude gradova zainteresiranih za organizaciju te uspoređene kolike su njihove mogućnosti u skladu sa zahtjevima koji se za ovaj susret traže prema pravilima Davisova kupa. HTS je stoga aplicirao Zagreb prema Međunarodnom teniskom savezu (ITF), a formalna potvrda očekuje se u ponedjeljak. Naime, u zgradi Gradske uprave, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primit će predstavnike Hrvatskog tensikog saveza, predvođene predsjednikom Franjom Lukovićem i izbornikom hrvatske Davis Cup reprezentacije Željkom Krajanom, na temu organizacije finala najprestižnijeg muškog teniskog natjecanja Davis Cup u Zagrebu.

Inače, na poziv za suorganizaciju finala Davisova kupa su se javili Split (Spaladium), Zadar (dvorana “Krešimir Ćosić”) i Zagreb (Arena Zagreb), a među njima jedino zagrebačka dvorana udovoljava svim zahtjevima, bez da je potrebno raditi ikakve adaptacije ili je potrebno traženje posebne dozvole od strane Odbora Davisova kupa za odobrenje “iznimke od pravila”.

Zadar se kao dobar organizator, uz izvrsnu publiku, dokazao u polufinalu protiv Francuske od 16. do 18. rujna, a Split je kao teniski grad i jednako tako dokazani organizator, također imao vrhunsku ponudu. Međutim, zbog pravila o organizaciji finala, koja su u nekim segmentima bitno stroža i od polufinala, jedini koji je u potpunosti ispunio minimalne tražene uvjete bio je Zagreb. Zagreb je u nekoliko navrata već ugostio susrete Davisova kupa, a ove godine je bio domaćin izuzetno uspješno organizirane godišnje Skupštine ITF-a, te je dobio maksimalne ocjene za organizaciju, uz posebne zahvale predsjednika ITF-a Davida Haggertyja koje je uputio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Na jednako visokoj razini, što je ujedno i zadani standard finala Davisova kupa, očekuje se organizacija i u finalu.

Prvi od uvjeta je kapacitet gledališta od “najmanje 12.000 mjesta”, potom da je “poželjno da to bude glavni ili jedan od najvećih gradova”, te “odlična povezanost aerodroma s međunarodnim čvorištima”. Također, za finale se zahtijeva da dimenzije kompletnog igrališta budu veće nego u polufinalu, te da tehnički uvjeti budu na vrhunskoj razini. Od ITF-a je također stigla najava da će press centar morati osigurati radna mjesta za najmanje 200 novinara, uz odgovarajući broj radnih mjesta na tribini, te adekvatne uvjete (“zvučno izolirane kabine”) za četiri televizije i sedam radijskih postaja za omogućavanje izravnog prijenosa.

Prema pravilima, moguće je dobivanje posebne dozvole za organizaciju finala i u dvorani (gradu) koji ne zadovoljavaju u potpunosti sve uvjete, no ne i u slučaju da je na raspolaganju dvorana koja ih zadovoljava. (HST / ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni