Filmski festival za klince i klinceze u kinu Europa

Filmski festival za klince i klinceze u kinu Europa

Večeras u kultnom zagrebačkom kinu Europa počinje prvi Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino. Festival se održava od 16. do 20. ožujka, a na programu je tridesetak igranih filmova za djecu do 14 godina starosti iz cijeloga svijeta. Ulaznice na sve projekcije stoje 15 kuna

Prvi Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino otvorit će indijski film Duga (Rainbow). Cilj prvog Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino je prikazati na velikom filmskom platnu dječje filomove koji inače nisu u redovitoj kino ponudi. Kroz opuštenu atmosferu i zabavu organizatori Festivala žele doprijeti do dječje publike i približiti im ideju da uživanje u filmu znači znati prepoznati filmsku kvalitetu. U danima održavanja Festivala prostor kina Europa bit će korišten kao multifunkcionalni prostor za gledanje filmova, druženje, učenje, razgovor i razmjenu dojmova o pogledanim filmovima, ali i za razgovore o dječjem filmu uopće.

Ukratko, Festival će se potruditi da postavi platformu za stvaranje novih generacija kino publike. Organizirane su i projekcije za najmlađe pod nazivom Moj prvi odlazak u kino. O najboljim filmovima neće odlučivati samo odrasli nego i djeca. Naime, u natjecateljskom dijelu postoje dva žirija, dječji i odrasli, tako da će djeca imati priliku odlučivati iz svoje perspektive što je za njih najbolje u dječjim filmovima koji su ionako prvenstveno napravljeni za njih i zbog njih.

Dječji žiri

KinoKino Festival odabrao je članice i članove dječjeg žirija koji će dodijeliti nagrade jednom dugometražnom i jednom kratkometražnom filmu. Ovo su predstavnici dječjeg žirija:

Viktor Mijatović star 10 godina i rođen je u Rijeci u cirkuskoj obitelji. Trenira košarku i pohađa treći razred glazbene škole, gdje svira violončelo. Često ide u kino, a posljednji put kada je bio na Zagreb Film Festivalu gledao je film Novi klinac koji mu se jako svidio.

Rok Jakopović Potz star 10 godina i dvije sestre. Odličan je učenik i izviđač, trenira golf, voli čitati knjige i stripove. U slobodno vrijeme ide u kino, igra se na Nintendo Wiiju ili gleda Youtube. Najdraži film mu je Matrix, a voli sve science fiction filmove, komedije i horore.

Laura Radičević stara 12 godina i ide u 6. razred osnovne škole. U slobodno vrijeme trenira tenis i bavi se glumom. Od filmova najdraže su joj komedije. 2015. godine sudjelovala je u zagrebačkom dječjem žiriju Nagrade mlade publike za najbolji europski film za djecu koju dodjeljuje Europska filmska akademija.

Katarina Jukić stara14 godina i rođena je u Livnu. Iz svoje izuzetne znatiželje u petom razredu počela je pohađati filmsku i radijsku grupu.  Kao glavna montažerka radila je na mnogim filmovima koji iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade te priznanja.

Karla Škrlec ide u osim razred, obožava putovati i slušati glazbu. Trenira cheerleading, svira tamburicu i gitaru i uči tri jezika: španjolski, engleski i njemački. Od glazbe sluša pop rock te latinoamerički electro.

Lovro Svetina star 14 godina i rođen je u Zagrebu. Od stranih jezika govori engleski i njemački. Voli gledati filmove, pogotovo akcijske i horore. Od 5. razreda sudjeluje u školskoj filmskoj grupi, a od 7. razreda aktivno počinje snimati filmove za školu. Najveći uspjeh mu je priznanje na državnoj filmskoj reviji u Sinju za film Copy Paste za koji je napisao scenarij.

Lorna Ilić stara 12 godina i bavi se plesom, ide na dramsku grupu u ZKM i uči njemački. Završila je 3 razreda glazbene škole, a svirala je obou. U nižim razredima učitelj je s njima snimao filmove i vodio ih na filmove u kino, pa su tako dvije godine zaredom bili na Bibijadi za koju su snimili i kratki film.

Uz filmski program KinoKino Festivala, održavat će se cijeli niz radionica namijenjenih djeci, naravno, a koje će voditi stručnjaci iz različitih umjetničkih i kulturno-društvenih područja. Zamisao je ponuditi djeci priliku da borave u kinu prije i poslije projekcija, te da to vrijeme bude ispunjeno učenjem na zabavan i djeci prihvatljiv način.

Više informacija kao i raspored projekcija možete pronaći na službenim stranicma Festivala: http://kinokino.hr/ (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni