Film noir – jedinstvo sadržaja i filmske slike

Film noir – jedinstvo sadržaja i filmske slike

(Humphrey Bogart u Malteškom sokolu iz 1941. g.)

Najkraće i najjednostavnije opisano, film noir je naziv za hollywoodske crno-bijele filmove iz 1940-ih i 1950-ih godina, pretežno kriminalističkog žanra (https://hr.wikipedia.org/wiki/Film_noir).

Do početka 40-ih godina prošlog stoljeća u hollywoodskom filmu nastojalo se maksimalno jednoliko osvijetliti kadar, ostvariti maksimalnu čitljivost i preglednost snimljena prizora. Međutim, valja reći da se i tih godina, posebice u kompaniji Warner Brothers, pri snimanju gangsterskih filmova primjenjuje kontrastnije osvjetljenje sa sjenama, ali su ovdje sjene raspoređene u pozadini, pa se na taj način likovi u prednjem planu još bolje uočavaju.

Važnu ulogu u noiru uvijek igra i glavni ženski lik koji mora biti femme fatale, a koja uvijek igra vrlo važnu ulogu za radnju filma. Naracija glavnog lika je također vrlo često cinična, a kraj je uglavnom kao u klasičnim grčkim tragedijama.

Čitateljima je najpoznatije djelo noira zasigurno Hustonov Malteški sokol (The Maltese Falcon) s Bogartom u glavnoj ulozi iz 1941.

Kasnije se noir razvijao zajedno s cjelokupnom filmskom umjetnošću. Tako se današnji filmovi sličnih obilježja, ali i filmovi koji imaju samo djelomične stavke pravog klasičnog noira, nazivaju neo-noir ili post-noir. Takav je naprimjer film Sin City.

Bruce Willis u filmu Sin City

Zanimljive poveznice:

20 primjera noir fotogrtafije: https://www.thephotoargus.com/20-gritty-examples-of-noir-photography/

Jazz noir: https://youtu.be/PEI2zet48Uc

Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni