Filipović ponovno aktualizirao izgradnju dječje bolnice u Blatu

Filipović ponovno aktualizirao izgradnju dječje bolnice u Blatu

Najavio je i mogućnost gradnje tvornice cjepiva protiv bolesti COVID-19

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba i gradski zastupnik Davor Filipović danas je obišao područje Nacionalne dječje bolnice u Blatu za čiju je izgradnju ugovor između Grada Zagreba i Vlade RH potpisan još 2019. godine.

Filipović je u izjavi novinarima istaknuo kako će do kraja ove godine biti gotova Studija izvodljivosti koja će dati jasne smjernice kako i na koji način graditi bolnicu. Najavio je da će se po dobivanju rezultata Studije krenuti u realizaciju projekta koji će se financirati novcem iz EU fondova.

„Svi ćemo zajedno zasukati rukave i učiniti sve da naši najmlađi, ne samo iz Zagreba, nego iz cijele Hrvatske, imaju vrhunsku skrb”, rekao je Filipović.

Naglasio je da je Grad vlasnik zemljišta na kojem se gradi Nacionalna dječja bolnica te da se radi o zajedničkom projektu Vlade i Grada Zagreba.

„Međutim, djecu nikad ne bih promatrao u kontekstu bilo kakvih izbora, nego bi učinio sve da se poboljšaju uvjeti za njihovu skrb”, izjavio je Filipović.

Osvrnuo se i na gradnju tvornice COVID-19 cjepiva istaknuvši kako je Hrvatska napravila velike iskorake što se tiče IT industrije, a on želi i da Zagreb postane centar izvrsnosti i što se tiče biofarmaceutske industrije.

Nestašica cjepiva

„Imamo nestašicu cjepiva u Europi i svijetu. Hrvatska ima svoju pamet, stručnjake, znanje i dugu tradiciju proizvodnje cjepiva. Trebamo iskoristiti krizu kao šansu, da se pozicioniramo kao centar izvrsnosti, da se napravi tvornica cjepiva protiv bolesti COVD-19 temeljena na mRNA tehnologijama”, kazao je Filipović.

Što se tiče financijskih sredstava za izgradnju tvornice, rekao je da bi se koristio isti model kao i za Nacionalnu dječju bolnicu.

„Grad Zagreb može participirati manjim dijelom zbog ograničenih fiskalnih kapaciteta te zemljištem. Međutim, imamo sredstva Europske unije, ali tu su i ozbiljni svjetski igrači iz te industrije. Svi ćemo sjesti za stol i financiranje će se riješiti”, tvrdi Filipović. Spomenuo je da već neko vrijeme razgovara s velikim američkim stručnjacima za realizaciju projekta tvornice uza što, kao i za projekt Nacionalne dječje bolnice, kako je rekao, ima podršku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Na upit novinara zašto se ne radi na oživljavanju proizvodnje cjepiva u Imunološkom zavodu odgovorio je da se “i na tome radi”.

„Ova priča s tvornicom cjepiva ne isključuje Imunološki zavod. Te dvije institucije u budućnosti vidim kao okosnicu hrvatske biofarmaceutske industrije”, kazao je Filipović. Poručio je da ukoliko se u belgijskom gradiću i u Njemačkoj tako nešto može napraviti, onda se to može i mora i u Hrvatskoj.

„Uspjeh nije rezerviran za druge, nego za sve građane grada Zagreba“, zaključio je Filipović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni