Filipović najavljuje smanjivanje broja gradskih ureda i uvođenje imovinskih kartica za pročelnike

Filipović najavljuje smanjivanje broja gradskih ureda i uvođenje imovinskih kartica za pročelnike

Također će smanjiti broj gradskih ureda kojih, kako je rekao, Zagreb ima više nego New York

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović u subotu je ispred Gradske uprave predstavio novi model upravljanja Gradom Zagrebom koji se temelji na odgovornom upravljanju gradskim financijama.

Naglasio je kako je ključ odgovornog upravljanja gradskim financijama da će se u budućnosti trošiti onoliko koliko se uprihodi, tvrdeći da to posljednjih godina nikako nije bio slučaj.

„Da bi se moglo trošiti onoliko koliko se uprihodi potrebno je transparentnost podići na najveću moguću razinu, a to znači da ćemo omogućiti sugrađanima da u realnom vremenu putem interneta vide svaku kunu koja se troši”, rekao je Filipović.

Također će smanjiti broj gradskih ureda kojih, kako je rekao, Zagreb ima više nego New York.

„Nakon uvođenja sustava nagrađivanja u gradska poduzeća i Gradsku upravu očekujem bolju i jeftiniju uslugu sugrađanima”, kazao je Filipović te je poručio da nitko od tih zaposlenika neće ostati bez posla.

Najavio je kako će svi izvođeni radovi u gradu Zagrebu imati natpis kako bi ljudi znali zašto se nešto radi, po kojoj cijeni, koji je rok izvođenja radova i tko ih izvodi. Što se tiče podizanja transparentnosti Filipović je najavio uvođenje imovinskih kartica svih gradskih pročelnika i direktora u gradskim poduzećima.

Također će se uvesti međunarodni standard antikorupcije ISO 37001 ne bi li se detektirala ključna područja koruptivnih radnji. Dodao je da će se kreirati procedure da se te radnje otklone ili preveniraju, što je važno za antikorupcijsku klimu u gradu.

Najavio je da će u direktni nadzor javnih natječaja uključiti kolege iz oporbe Klisovića i Tomaševića pa se više nikada neće dogoditi da se projekti poput sljemenske žičare s 300 milijuna popnu na 750 milijuna kuna.

Spomenuo je da akumulirani manjak na kraju 2019. godine iznosio preko 1,3 milijardi kuna, a s obzirom na tešku 2020. godinu očekuje da će akumulirani gubitak biti i veći te je krajnji trenutak da se napravi radikalni zaokret u upravljanju gradskim financijama.

Pojasnio je da pod kontrolu treba staviti rashodovnu stranu proračuna.

Najavio je da će se u njegovom mandatu više koristiti EU fondovi za financiranje kapitalnih projekata, da će umjesto dosadašnjih 83 % cjelokupan iznos poreza na dohodak ići Gradu. To će značiti oko 900 milijuna kuna više u zagrebačkom proračunu.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni