Filipović najavio borbu protiv korupcije kao glavni prioritet u Zagrebu

Filipović najavio borbu protiv korupcije kao glavni prioritet u Zagrebu

Tomaševića je optužio za primanje milijunskih donacija iz inozemstva te “rupe u životopisu”

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović danas je u hotelu Sheraton predstavio program za lokalne izbore pod nazivom “Sad je bitno”. Program u četverogodišnjem mandatu sadrži deset prioriteta.

To su nulta tolerancija prema korupciji, brza i učinkovita obnova nakon potresa, transparentno i odgovorno upravljanje gradskim financijama u službi građana, solidarnost i kvalitetniji život za sve, daljnji razvoj Zagreba kao istinske europske metropole. Nadalje, to su modernizirani javni prijevoz i prometna infrastruktura, djelotvorna i digitalna gradska uprava, inovativno i konkurentno gospodarstvo, grad vrijednosti i obnovljene kulturne baštine te razvojna strategija Grada Zagreba do 2031 godine.

U predstavljanju programa Filipović je najavio da će u Zagrebu osnovati Muzej Domovinskog rata te izgraditi veteranski centar za potrebe socijalno ugroženih hrvatskih branitelja. Kultura će biti dostupna građanima kroz predstave, koncerte, izložbe i zbivanja na otvorenom. Što se tiče gospodarstva, najavio je ulaganje u inovacije, poduzetništvo i obrtništvo za veću konkurentnost zagrebačkog gospodarstva. Poticat će kreiranje novih kreditnih linija i subvencioniranje kamata za male i srednje poduzetnike.

Uvođenje međunarodnog antikorupcijskog standarda po uzoru na Prag

Poticanjem korištenja javnog gradskog prijevoza i ekološki prihvatljivih te alternativnih oblika prijevoza će se prometno rasteretiti grad. Nabavom novih tramvaja i autobusa na električni ili hibridni pogon namjerava modernizirati vozni park javnog gradskog prijevoza.

U izjavi novinarima Filipović je rekao da je borba protiv korupcije glavni prioritet u programu HDZ-a za lokalne izbore.

“Nažalost, naš grad opterećuju projekti gdje je percepcija takva da se osjeti jak miris korupcije”, rekao je Filipović. Naveo je da će po uzoru na Prag uvesti međunarodno priznati antikorupcijski standard ISO 37001 kako bi se kreirala antikorupcijska klima.

“Uvest ćemo i obveznu objavu imovinskih kartica svih gradskih pročelnika i direktora u gradskim poduzećima te nadzor oporbe u javne natječaje velikih vrijednosti. Tako će svatko iz oporbe moći kontrolirati bilo kakav natječaj u Gradu Zagrebu”, kaže HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zgreba. Smatra kako je to važno napraviti kao i odgovorno upravljati gradskim financijama.

“Da bi obnovili grad i realizirali kapitalne projekte važno je konsolidirati gradske financije i to ćemo napraviti”, izjavio je Filipović.

Gdje si bio, što si radio?

Kad se radi o uključivanju u nadzor javnih natječaja prozvao je oporbu. “Moji protukandidati imaju određena opterećenja. Već su u talu, radili su stvari s Gradom koje ne smiju raditi i zato ne podržavaju moj pristup”, tvrdi Filipović.

Prozvao je svog protukandidata Tomislava Tomaševića da “godinama prima milijunska donacije iz nozemstva”. „Govorio je da je bio konzultant u 40 zemalja svijeta. Ja ga pitam: gdje si bio, što si radio? On ne govori ništa. Jasno da je netko kome su plaću isplaćivali inozemni izvori itekako opterećen da ne može govoriti o transparentnosti”, ustvrdio je Filipović.

“Svaka stavka mog životopisa je u potpunosti provjerljiva za razliku od stavki Tomaševića čiji je životopis pun rupa. Bilo bi dobro da on te stvari objasni”, poručio je.

Na upit novinara hoće li nakon izborne pobjede koalirati sa Strankom rada i solidarnosti odgovorio je kako je spreman sjesti za stol sa svakim tko želi dobrobit gradu i građanima.

Komentirao je ankete po kojima je Tomašević glavni konkurent. “On ulazi u prvi krug, ja u drugi. Vjerujem da će se ova utakmica u drugom krugu voditi između mene i njega”, izjavio je Filipović.

Ivana Vranješ

Komentiraj

*