Fičko i gradski zastupnici složni: Radi se o političkoj smjeni Uprave Holdinga

Fičko i gradski zastupnici složni: Radi se o političkoj smjeni Uprave Holdinga

»Nismo pristali na izmjene tzv. menadžerskih ugovora jer nismo htjeli biti političke marionete«, kazao je Fičko u HRT-ovom Dnevniku

Gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je, kako je i najavljivao, smijenio Upravu Zagrebačkog holdinga na čelu s Dejanom Fičkom.

U Odluci o opozivu predsjednika i članova Uprave navodi se da je »utvrđeno postojane sedam važnih razloga za opoziv Uprave« – nedonošenje Plana poslovanja za 2015. i niz proceduralnih pogrešaka, distribucija spornih uplatnica za komunalnu naknadu i odvoz smeća, neorganiziranje naplate odvoza smeća po volumenu, nepribavljanje dozvole za odlagalište Jakuševec-Prudinec, stavljanje izvan snage III. izmjene Pravilnika o smanjenju koeficijenata za obračun plaća te inzistiranje na menadžerskim ugovorima koje su potpisali u ožujku.

»Nismo pristali na izmjene tzv. menadžerskih ugovora jer nismo htjeli biti političke marionete«, kazao je Fičko u HRT-ovom Dnevniku 3 te dodao kako se definitivno radi o političkoj smjeni, a nakon konzultacije s odvjetnicima odlučit će hoće li pokrenuti sudski postupak.

Klauzule u menadžerskim ugovorima postoje s razlogom, one su osigurač za pošten rad jer se radi o jednoj o najvećoj firmi u Hrvatskoj koja je okosnica funkcioniranja Zagreba, a samo kompetentni ljudi mogu upravljati s takvim sustavom, poručio je smijenjeni šef Holdinga.

Stanje koje su zatekli pri dolasku na funkciju prilično je ozbiljno, otkrio je Fičko, jer za dvije godine na naplatu dospijevaju obveznice koje se moraju refinancirati.

Na pitanje zašto plan poslovanja za ovu godinu nije donesen, što je jedan od Bandićevih »sedam grijeha«, odgovorio je »kako je plan donijela prethodna Uprava, a poslovna godina sigurno ne bi mogla početi bez toga«, a kazao je kako ni ostali gradonačelnikovi navodi nisu točni.

Otkrio je kako je tijekom obnašanja vodeće funkcije u Holdingu imao samo jedan sastanak s Bandićem, dok ostali članovi Uprave nisu imali niti jedan, a glavna stvar koju je gradonačelnik tada tražio je smjena oko 200 zaposlenika direkcije.

Politička smjena

HNS-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak podsjetio je kako je Upravu postavio Nadzorni odbor, kojeg je gradonačelnik odobrio, što znači da »su mu odbili poslušnost ili da Bandić nema više kontrolu u odboru« .

»Mi ne sporimo pravo gradonačelnika na takve poteze, no iskazujemo zabrinutost za funkcioniranje Zagreba kad gradonačelnik ispunjava ono što samo on želi. Dovodi se u pitanje i djelovanje Holdinga koji je važan za sve stanovnike glavnog grada«, kazao nam je Stojak koji smatra da se apsolutno radi od političkoj odluci.

S njim se slaže i nezavisni gradski zastupnik i predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Vladimir Ferdelji koji nam je kazao kako Uprava nije ni pokazala što može te ustvrdio kako se radi o vrlo lošem potezu gradonačelnika.

Na pitanje kako će Ana Stojić Deban, koja je privremeno postavljena na čelo Holdinga, obavljati taj ozbiljan posao za koji nema potrebno iskustvo ni kvalifikacije Ferdelji je odgovorio »kako je malo vjerojatno da će ga obavljati dobro, vjerojatno će imati mentora iz Bandićevih krugova«.

Podsjetimo da je gradonačelnik u proteklih nekoliko dana najavljivao ovakav rasplet događaja jer, kako je tada navodio, Uprava ne želi prihvatiti sadašnje stanje u društvu s obzirom na stanje financija. Nakon smjene slijedi raspisivanje novog javnog natječaja, a najavio je i kako će neki direktori podružnica u sljedećih mjesec dana biti smijenjeni.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni