Fiat “ubija” čuvenu otrovnicu

Fiat “ubija” čuvenu otrovnicu

Foto: Dodge Viper ACR (2010)

Iz Fiat Chrysler grupacije u utorak je službeno najavljeno kako će 2017. godine prekinuti s proizvodnjom Dodge Vipera, modela koji će nagodinu obilježiti 25 godina postojanja.

Tim povodom kompanija će izdati pet posebnih izvedbi sa znakom otrovnice, kao pozdrav jedinstvenom automobilu na tržištu.

Što je tako posebno kod Vipera? Za pravi odgovor potrebno je, prije svega, pogledati ispod dugačkog, prozračnog poklopca motora pod kojim se skriva 8,4-litreni V10 motor koji proizvodi 645 KS i gotovo 814 Nm okretnog momenta – više od bilo kojeg drugog serijskog cestovnog automobila s atmosferskim motorom.

Upravo zbog ovog stroja Viper je djelovao kao vozilo iz jedne druge ere, kao automobil koji ne pripada ovom stoljeću. Bio je to jedan pravi američki »mišićavko« koji podsjeća na jedno razdoblje kada su se sportski automobili radili po omiljenom američkom receptu, a koji se više gotovo i ne primjenjuje.

No Viper neće mirno otići u mirovinu.

Dodge je najnoviju izvedbu Vipera uputio na svjetsku turneju te je automobil već postavio 13 rekorda na nekim od najpoznatijih trkaćih staza na svijetu. A to nije mala stvar. (B. J.)