FIA Shelby Cobra – 50 jubilarnih primjeraka

FIA Shelby Cobra – 50 jubilarnih primjeraka

Tvrtka Shelby American odlučila je obilježiti 50. obljetnicu od kada se prva Cobra pojavila na međunarodnom FIA  (Federation Internationale de l’Automobile) takmičenju. A obilježit će je upravo prigodno –proizvest će 50 primjeraka strogo ograničene serije

Nema baš puno automobila koji se mogu prepoznati na prvi pogled i to nakon što je od njihova prvog pojavljivanja u javnosti prošlo ni manje ni više nego točno pola stoljeća! A jedan od njih je svakako Shelby Cobra.

Shelby_Cobra_znackaTvrtka Shelby American odlučila je obilježiti 50. obljetnicu od kada se prva Cobra pojavila na međunarodnom FIA  (Federation Internationale de l’Automobile) takmičenju. A obilježit će je upravo prigodno –proizvest će 50 primjeraka strogo ograničene serije. Poznato je da su originali ovog primjerka iznimno cijenjeni te su već odavna u automobilskim zbirkama bogataša koji se rijetko odlučuju na prodaju nekog od svojih metalnih ljubimaca. Zato će svaki reizdani primjerak ove legendarne jurilice imati posebnu čar.

Pun naziv automobila je „FIA Shelby Cobra CSX7000“. Svi će biti obojani u „Viking blue“ plavu boju, s naljepnicama FIA-e, biti opremljeni originalnim naplatke, tako da će izvana sve biti baš kako je bilo i na izvorniku. Automobil će jedino imati šire i masivnije branike u odnosu na prethodnika, nova vrata, moderne amortizere te disk kočnice najnovije generacije.

Izvornik je imao karoseriju od stakloplastike, dok će se nasljednik moći dobiti i u aluminijskoj izvedbi. Dok je original pokretao legendarni Fordov V8 motor, kupac će sada sam moći izabrati motor koji će bit montiran u školjku.

Shelby_Cobra2

Američka trkaća ikona

Karoserija nove FIA Shelby Cobre CSX7000 premijerno je predstavljena u Arizoni, na Barrett-Jackson Collector Car aukciji.  Cijena za model od stakloplastike počinje od 94.995 dolara, dok je moderna aluminijska izvedba dostupna od 159.995 dolara. Nije malo, ali kolekcionari bi rekli da nije ni mnogo za takav komadić automobilske povijesti.

Podsjetimo, Shelby American Inc. predstavio je trkaću Cobru 1964. godine na svjetskom prvenstvu proizvođača, kao vlastitog konkurenta imenima kao što su Aston Martin, Jaguar i Chevrolet Corvette.

Čelnik Shelby Americana John Luft ustvrdio je kako  je „289 FIA Shelby Cobra bio jedan od najvažnijih trkaćih automobila u američkoj povijesti“.  Cobre izrađene u to vrijeme vozile su trkaće legende, među njima Ken Miles, Dan Gurney, Phil Hill i Bob Bondurant. Luft je ocijenio kako su kombinacija robusnog, moćnog motora i lagane šasije za ono doba bili fenomenalni. A povijest se nastavlja …

Naime, i replika se diči izvrsnim omjerom snage i mase. V8 motor male zapremnine, pokreće samo oko 952 kilograma mase. To je upravo najlakša Cobra ikad proizvedena.

Stručnjak za Shelby vozila i član Shelby American Automobile kluba (SAAC)  Jeff Gagnon istaknuo je kako je povijesni značaj ovih automobila taj što su uspjela progurati malu radionicu iz južne Kalifornije u prvi plan međunarodnih utrka na dva kontinenta i to u jednoj godini. Shelby American probio se uz Ferrari, Corvettu i druge dobro opremljene i već renomirane trkaće  timove i proizvođače.   „A to nije bio malen podvig, čak ni u ona jednostavnija vremena“, kaže Gagnon.  (B. J.)