Festival svjetske književnosti od 3. do 11. rujna

Neki od gostiju s kojima će se publika družiti su David Foenkinos, Etgar Keret, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Ivančica Đerić, Julya Rabinowich, Diego Marani, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković, Sofi Oksanen, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Edo Popović, Etienne Davodeau, Ognjen Spahić, Andrej E. Skubic te Oto Horva

Nakon dva iznimno uspješna izdanja Festivala svjetske književnosti koja su pokazala kako je potreban upravo jedan takav festival s brojnim razgovorima s književnicima iz cijeloga svijeta koji problematiziraju ozbiljne teme, treći Festival svjetske književnosti održat će se u Zagrebu od 3. do 11. rujna 2015. godine.

„Ove godine imamo izniman broj programa, ukupno više od 50, u kojima sudjeluje sedamdesetak pisaca, prevoditelja, moderatora, s gostima iz dvadesetak zemalja od Njemačke, Mađarske, Italije i cijele Europe, ali i iz prekomorskih zemalja, Izraela, Kanade itd, kao i iz Hrvatske i regiji“, najavio je programski direktor i glavni urednik festivala Seid Serdarević.

Uz već poznate programe – tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove, program Pisac i njegov čitatelj, izložbu likovnih radova po motivima knjiga te iznimno uspješnu Književnu matineju za srednjoškolce, Festival svjetske književnosti ove godine uvodi dva nova programa: upoznat će vas s autorskim stripom u programu Mali noćni strip-tiz i donosi program filmskih večeri s filmovima nastalima po književnim predlošcima.

Autori stripova bit će uključeni u okrugle stolove te će se književnost i autorski strip, dvije pripovjedne umjetnosti koje se objavljuju u knjigama, naći u istoj ravni. Prije svakoga filma predviđene su kraće diskusije s autorima o transponiranju njihova djela u drugu narativnu formu.

Neki od festivalskih gostiju s kojima će se do 11. rujna zagrebačka publika družiti su David Foenkinos, Etgar Keret, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Ivančica Đerić, Julya Rabinowich, Diego Marani, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković, Sofi Oksanen, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Edo Popović, Etienne Davodeau, Ognjen Spahić, Andrej E. Skubic, Oto Horvat i brojni drugi.

Dosadašnja uspješna suradnja Festivala svjetske književnosti s domaćim i stranim institucijama i manifestacijama ove se godine nastavlja još intenzivnije. Ponajprije posebno valja istaknuti suradnju s Festivalom Rendez-vous koja je omogućila gostovanje niza ponajboljih suvremenih francuskih autora na Festivalu svjetske književnosti.

Festivalski programi odvijat će se u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Galeriji “Josip Račić”. Sva događanja imat će simultani prijevod i besplatni ulaz. (zg-m)