Festival svjetla Zagreb: 32 atrakcije na 31 gradskoj lokaciji

Festival svjetla Zagreb: 32 atrakcije na 31 gradskoj lokaciji

Od 16. do 20. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po četvrti put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će se, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije ponovo ujediniti mašta, umjetnost i svjetlosna tehnologija šaljući poruke nade, zajedništva i mira. Uz Gornji grad, premijerno će se obasjati i lokacije Donjeg grada. Tijekom pet dana posjetitelji će moći posjetiti ukupno 32 atrakcije na 31 lokaciji.

Festival se održava uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera.

»Ovogodišnje izdanje Festival svjetla Zagreb, uz kreativnu i inspirativnu umjetnost svjetla, šalje poruke jedinstva, tolerancije i, prije svega, mira. Obuhvatili smo 16 lokacija Gornjeg grada i, po prvi put, 15 lokacija Donjeg grada, a novost predstavljaju i dvije međunarodne suradnje s umjetnicima iz Berlina te iz Sarajeva«, izjavila je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

Prema njezinim riječima, gosti iz Sarajeva će na Europskom trgu, simbolično, postaviti interaktivnu svjetlosnu skulpturu – Srce Europe. Ona, uz 3D mapping, prati ritam otkucaja srca te svim posjetiteljima omogućuje da u proširenoj stvarnosti ispišu ili pročitaju želje za bolju budućnost.

Svjetlosni spektakl na pročelju HNK

Iz Berlina pak dolaze organizatori svjetski poznatog Berlin Festival of Lights. Oni će svjetlost preliti na pročelja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, dok će pročelje Muzeja Mimara postati platno na kojem se kroz 3D mapping oslikava impresija hrvatske i zagrebačke povijesne i kulturne baštine. Berlinski umjetnici autori su i dviju instalacija Zemlje i Marsa, visokih preko četiri metra, na Trgu Petra Preradovića i u Tkalčićevoj ulici.

Festivalu se prvi put priključilo i kazalište, a to je GDK Gavella s predstavom u Zvjezdarnici. Zatim, tu je UNICEF-ov Muzej realnosti u Zagrebačkom plesnom centru, a bit će održana i tematsku utrku Glow run koja je zakazana za subotu, 19. ožujka. Utrka  starta na Marulievom trgu u 22 sata. 

»Dvije lokacije posvećene su ženama koje su obilježile hrvatsku povijest. Tako će se u velikom dvorištu Muzeja grada Zagreba moći pogledati i poslušati svjetlosno-glazbena atrakcija s proslavljenim hrvatskim opernim divama. U Donjem gradu, na zidovima Strossmayerove škole u Varšavskoj ulici, prisjetit ćemo se lica pojedinih važnih žena koje su ostavile svoj trag u hrvatskoj kulturnoj povijesti. Za naše najmlađe spremna su tri svjetlosna igrališta i to na Dubravkinom putu i Trgu Mažuranića te kod istočne strane zgrade HAZU«, navodi Bienenfeld.

Dodaje kako nam umjetnici i umjetnost svjetla pomažu sa svojim djelima da prođemo kroz životne realnosti.

Pazilo se na svjetlosno onečišćenje

U sklopu promotivne kampanje TZGZ-a dvije su instalacije cvjetova postavljene na dvije lokacije u zagrebačkoj Zračnoj luci Franjo Tuđman.

Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine. Time je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 16. ožujka, u 18 sati kod HNK, a, kao i prijašnjih godina, svjetlosne predstave će se održavati od 18 do 23 sata. Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini, naglašavaju u TZGZ-u.

Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni