Festival svjetla Zagreb 2023. na novim gradskim lokacijama

Festival svjetla Zagreb 2023. na novim gradskim lokacijama

(Foto: Samir Cerić Kovačević / TZGZ)

Od 15. do 19. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po peti put održati Festival svjetla Zagreb.

Manifestacija će ponovno ujediniti maštu, umjetnost i svjetlosne tehnologije. Svi posjetitelji će, tijekom pet dana, moći obići ukupno 33 atrakcije na 28 lokacija Gornjeg i Donjeg grada koje će ponovo pozdraviti novi početak i novu nadu – proljeće!

Program otvorenja zakazan je za srijedu, 15. ožujka, u 19:00 sati na laser showu kod Ljetne pozornice Tuškanac, a, kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je kako se nada da će odaziv građana i ovaj put biti velik i da ćemo kroz buđenje svjetla i emocija krenuti u uzbudljivo turističko proljeće koje je pred nama.

Suradnja s umjetnicima iz Francuske, Italije i Nizozemske

»I ove godine imamo priliku ugostiti umjetnike iz Hrvatske i inozemstva kojima želim dobrodošlicu te pozivam građane na druženje i uživanje u manifestaciji koja na zanimljiv način najavljuje proljeće, nove početke u Gradu Zagrebu i mnogim drugim gradovima širom Europe i svijeta«, kaže Tomašević.

Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld je podsjetila kako su prošle godine premijerno proširene lokacije Festivala. Ovogodišnje izdanje obuhvaća još i neke nove kako bi se svima olakšao obilazak i smanjile gužve.

»Tako smo uveli lokacije Ribnjaka, Stare Vlaške, Kurelčeve ulice, Trga hrvatskih velikana, Trga žrtava fašizma kojima smo zaokružili istočni dio centra grada, a novitet su i tržnica Dolac te Opatovina«, istaknula je Bienenfeld.

»Novost predstavljaju međunarodne suradnje s umjetnicima iz Francuske čije će instalacije biti na četiri lokacije (Dolac, EU trg, Trg kralja Tomislava i Ribnjak) te Italije i Nizozemske. Veseli me i hrvatsko gostovanje iz Šibenika, a ponovo su nam se priključili umjetnici iz Berlina«, dodala je.

Ustvrdila je kako ova gostovanja, kao i veliki interes stranih i domaćih umjetnika za buduće nastupe, pokazuju da Festival svjetla Zagreb postaje autentični međunarodni projekt i događanje.

Svjetlosno onečišćenje svedeno na minimum

Kao i svaki put, uz Hrvatsku, TZGZ provodi online i offline kampanje na tržištima Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Skandinavije, Slovenije i Srbije. Postavljene su i svjetlosne instalacije te promotivni panoi na dolaznom terminalu zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman.

Podsjećamo, Festival svjetla Zagreb uvršten je u međunarodnu organizaciju Festival of Lights International, već od svog prvog izdanja 2017. godine. Time je stavljen u fokus diljem svijeta s gradovima kao što su Berlin, New York i mnogi drugi.

Prilikom postavljanja Festivala vodi se računa i o svjetlosnom onečišćenju koje je svedeno na minimum i vremenski ograničeno, čime je dodatno zagarantiran najmanji mogući utjecaj na čovjeka i prirodni okoliš u cjelini. Ulazak na sve programe je besplatan, a više informacija o pojedinim programima, kao i karta lokacija, dostupni su u Centrima za posjetitelje te na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Festival organizira TZGZ s partnerima, uz podršku Grada Zagreba. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni