Festival starina u Gorskom Kotaru

Festival starina u Gorskom Kotaru

Tradicionalni goranski festival okupio je tristotinjak sudionika a posjetiteljima su predstavljeni tradicionalni obrti iz tog kraja, radionice vune, obrade drveta i proizvodi plodova gorja

“Gorski Kotar u metropoli“ manifestacija je koju će Grad Zagreb već tradicionalno upriličiti u prvoj polovici lipnja kada će se Gorani svojim proizvodima predstaviti stanovnicima metropole. Džemovi, likeri i pekmezi od bobičastog voća poput divljih borovnica i malina kojima obiluju goranske šume, suhomesnati proizvodi od divljači ali i oni od ljekovitog bilja , vune, drveta i drugog bit će predstavljeni oku Zagrepčana. Oni koji ne mogu dočekati lipanj ovih se dana mogu zaputiti i u Ravnu Goru gdje od 18. 4. do 24.5. traje 6. Festival starina Iz bakine škrinjice s brojnim događanjima koji predstavljaju život i rad vrijednih Gorana. Goranske vunarice posjetiteljima će uprizoriti izradu vunenih novčanika, papuča, torbica i privjesaka dok će tkalci pokazati umješnost tkanja tepiha, prostirki i drugog.

Neće izostati ni proizvoda od drveta poput dječjih igračaka, kolijevki, stolica, kućica za ptice i sličnih drvenih uporabnih kreacija. Organizatori turističke manifestacije su Udruga „Plodovi gorja“, Turistička zajednica općine Ravna Gora, Lokalna akcijska grupa „LAG“, OŠ „Branimir Marković“ i tamošnja Udruga umirovljenika, a pokrovitelji su Primorsko Goranska Županija i Ministarstvo poljoprivrede. Kako je ZG-magazinu rekla Blažica Svetički voditeljica projekta Iz bakine škrinjice i predsjednica Udruge „Plodovi gorja“ cilj je festivala pokazati turistički potencijal Gorskog Kotara kroz gastronomsku ponudu kao i radove obrtnika, izložbe fotografija o povijesti toga kraja koju je upriličio Marijan Vančina „Ravna Gora nekad i sad“, ponudu suvenira, ručnih radova i dr.

Gosti iz Slavonije, Like i Žumberka

Goranima su u goste pristigli i KUD-ovi, grupe i zborovi iz Slavonije, Like i Žumberka koji će pokazati bogatstvo običaja i života svojega kraja. „Međusobna suradnja je potrebna kako bi se širio dobar glas o očuvanju baštine, autohtonih proizvoda i umjetničkog blaga naroda ovih i ali i drugih krajeva Hrvatske“, rekla je Svetički. Dodala je kako će Gorski Kotar posjetiteljima prikazati svoje pjesme i plesove, a upoznat će ih i sa tamošnjim obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima. Zagovornici zdravog života i ljubitelji prirode moći će pohoditi stazu ljekovitog bilja kojeg u tom kraju ne nedostaje počevši od glasovite gospine trave, stolisnika, majčine dušice i drugih biljaka.

Ponosni su Gorani i na svoje šume bukve i crnogorice od kojih je nekada u tom kraju bujala drvna industrija. Danas je ta proizvodnja gotovo utihnula ali žitelji Gorskog Kotara pokušavaju iznova oživjeti taj dio gospodarstva. Smatraju da će im pomoći turizam i zanimljivi sadržaji od etno kuhinje, etno imanja i aktivnosti kojima će privući posjetitelje. Da su na dobrom putu pokazuje i Festival starina koji je ove godine okupio tristotinjak sudionika i mnoštvo posjetitelja. Kako bi 2016 – te brojka bila i veća Gorani će sa nekolicinom udruga združeno pokušati povući sredstva iz europskih fondova. Namjeravaju pomoću njega urediti tzv. mrežu kulturnih ruta (ceste i putove plodova gorja, ljekovitog bilja i dr.) ustrojili bi, kažu, informacijski centar, poboljšali prometnu povezanost turističkih tura, uvrstili bi u ponudu brojne kulturne sadržaje kojima bi privukli turiste.

Jedan je već zaživio na imanju „Juretić“ – „Stara žaga“ gdje se može vidjeti negdašnja stara mlinica i njen način rada uz gastro i enološku ponudu. U jesen će u Gorskom Kotaru zaživjeti „Plodovi jeseni“ ponajviše „začinjeni“ ponudom gljiva nemalo vrganja iz tog kraja a u zimskom razdoblju namjeravaju organizirati radionice, pečenja kolača, izrade ručnih radova, tradicijskih proizvoda i drugog.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni