Festival srca 2017.

Festival srca 2017.

Festival srca obilježava se sedmu godinu zaredom u Hrvatskoj, ali i u svijetu i to tijekom Svjetskog tjedna srčanih grešaka i srčanih bolesti u djece (7.-14. veljače).

Tom se prigodom organiziraju događanja po našoj zemlji.

Za razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih mana zaslužna je udruga “Veliko srce malom srcu”. Riječ je o neprofitnoj, humanitarnoj udruzi liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, kao takva je jedna od najstarijih u Hrvatskoj.

Glavni ciljevi obilježavanja Festivala srca su prikupljanje novca za opremanje odjela pedijatrijske kardiologije po Hrvatskoj i za rad Udruge, senzibiliziranje i upoznavanje javnosti o djeci s bolesima srca, ali i samo druženje i međusobno povezivanje članova Udruge i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama.

Urođene ili kongenitalne srčane bolesti su bolesti s kojima se djeca rađaju. Najčešće se radi o strukturnom oštećenju srca prisutnom već kod rođenja. Nekad se takvi poremećaju mogu otkriti već za vrijeme trudnoće pretragom ultrazvuka srca fetusa u maternici.

Urođene srčane greške javljaju se otprilike u osam na tisuću rođene djece

Urođene srčane greške otkrivaju se najčešće rano u djetinjstvu, liječe se uglavnom operativnim kardiokirurškim zahvatima, lijekovima ili u najtežim slučajevima transplantacijom srca. Većina djece zahtijeva doživotno praćenje kardiologa. Dobra vijest je što s napretkom medicine mnoga djeca s bolestima srca mogu živjeti aktivnim životom uz minimalna ograničenja. (Zg-magazin)