Festival posvećen biciklu

Festival posvećen biciklu

Posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama, od popravljanja i ukrašavanja bicikala grafitima ili heklanjem, revije najotkačenijih bicikala do izrade glazbenog sustava na biciklistički pogon. Jedini sportski dio programa bit će igranje biciklističkog pola

Pedalafest – festival posvećen biciklu i biciklistima održat će se od 5. do 7. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu. Tri festivalska dana bit će ispunjena raznolikim stručnim, zabavnim i glazbenim programom, a sve u znaku gradskog bicikliranja.

Organizatori uvjeravaju da će u vrijeme Pedalafesta Studentski centar postati pravi mali „biciklistički grad”, u kojem će se moći  doživjeti sve ono što čini kulturu urbanog bicikliranja. Ulaz na sva festivalska događanja, sva tri dana je besplatan. Festival organizira Sindikat biciklista, zagrebačka udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao učinkovitog i održivog gradskog prijevoznog sredstva, čije korištenje pridonosi i boljem zdravlju građana.

U Sindikatu biciklista smatraju da Grad premalo čini za biciklističku infrastrukturu, premda Zagreb ima sve preduvjete postati metropolom s biciklom kao jednim od glavnih prijevoznih sredstava. Stoga su na Pedalafest pozvani gosti s iskustvom iz gradova kojima je to uspjelo. Stručnjaci i aktivisti dolaze iz Austrije, Španjolske, Mađarske, Nizozemske i Danske, ali i oni u kojima je biciklistička kultura i infrastruktura još u nastajanju, kao što su Slovenija i Srbija. Teme o kojima će se raspravljati bit će transformacije gradova, prevencije krađe bicikala, poslovne mogućnosti vezane uz urbani biciklizam i zanimljivi biciklistički projekti.

Također, posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama, od popravljanja i ukrašavanja bicikala grafitima ili heklanjem, revije najotkačenijih bicikala do izrade glazbenog sustava na biciklistički pogon. Jedini sportski dio programa bit će igranje biciklističkog pola, a svi posjetitelji će moći naučiti i isprobati uz pomoć entuzijasta iz kluba Bike Polo Zagreb.

Škola sigurnog bicikliranja

Festival će biti zanimljiv i roditeljima s djecom, jer će za njih biti razne predstave, cirkus i mala škola sigurnog bicikliranja, a moći će i iscrtati šarenu biciklističku stazu. Filmski dio festivala posvećen je svakodnevnom korištenju bicikala, a autori filmova su u utrci za osvajanje novog bicikla. Rok za prijavu kratkog biciklističkog filma je do 30. svibnja, a informacije o prijavi mogu se pronaći na web stranici www.pedalafest.eu. Osim filmova, umjetnički program upotpunjuju i dvije izložbe: fotografije zagrebačkih biciklista i njihovih priča te izložba biciklističkih gradova u organizaciji Danske ambasade.

Zabavni dio obuhvaća i programe akrobata, plesača i drugih zabavljača, a festival će obogatiti koncerti bendova i glazba koju će puštati glazbeni DJ-i, prijatelji biciklizma u Zagrebu. Na otvorenju će zasvirati Penguin radio i Dementronomes, veseli mladi bend s odličnom sekcijom limene glazbe, a Pedalafest zatvaraju Ivana Picek, zbor Čipkice, popularni St!llness i Antenat! Posljednji dan vozit će se i kritična masa, za koju se predviđa da će biti najveselija do sada u organizaciji Sindikata biciklista. Vozit će se kroz cijeli grad i pokazati koliko ima zagrebačkih biciklista koji bicikl koriste kao svakodnevno prijevozno sredstvo.

Osim svega spomenutog, bit će još mnogo drugih zanimljivih i raznovrsnih događaja, a sve informacije o programu i rasporedu mogu se pronaći na web stranici festivala www.pedalafest.eu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni