Festival nijemog filma od 5. do 7. studenog u CeKaTe-u

Festival nijemog filma od 5. do 7. studenog u CeKaTe-u

U natjecateljski program ovogodišnjeg Festivala uvrštena su 22 filma iz raznih dijelova svijeta. Osim već tradicionalno većinske zastupljenosti njemačkih filmskih ostvarenja, u natjecateljskom programu našao se i veliki broj filmova iz španjolske kinematografije

Nakon uspješnih projekcija u raznim kino-dvoranama nijemi je film u Zagrebu postao pravim trendom, za što je u velikoj mjeri zaslužna i revija nijemih filmova PSSST.

Prije četiri godine je, međutim, ova revija prerasla u pravi mali festival koji se ove godine održava od 5. do 7. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka, pri čemu će se, između ostalog, dodijeliti nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija Veliki Brcko te nagrada publike.

Koliko se međutim, danas snima pravih nijemih filmova, netko se može s pravom zapitati? Dakako, snima ih se jako malo, pa bi se moglo postaviti i pitanje – čemu konkurencija, čemu Veliki Brcko?

Koncept ovoga festivala valja shvatiti medijskim eksperimentom, usklađenim s duhom heterogenosti i prikazivačkog bogatstva nijemog filma, kojem su se projekcije razlikovale ne samo od grada do grada, već i od termina do termina u istom kinu.

„Autori, naime, mogu poslati na PSSST! filmove za koje misle da će funkcionirati, komunicirati i kada im skinemo originalni zvuk (o čemu odlučuje selekcijska komisija), a naš je festival zadužen za osiguravanje kvalitetne zvučne potpore, žive glazbe koja će popratiti nijemu projekciju. Time, dakako, nastaje film sasvim različit od izvornog filma, s kojega smo skinuli zvučni zapis, i baš zato je PSSST! tako uzbudljiv“, poručuju organizatori festivala.

U natjecateljski program ovogodišnjeg Festivala nijemog filma uvrštena su 22 filma iz raznih dijelova svijeta. Osim već tradicionalno većinske zastupljenosti njemačkih filmskih ostvarenja, u natjecateljskom programu našao se i veliki broj filmova iz španjolske kinematografije. Premda ove dvije kinematografije brojčano dominiraju ovogodišnjim programom, ugodno iznenađenje su također ruski, iranski i australski filmovi.

Osim brojčano, ovogodišnji filmovi u natjecateljskom programu izdvajaju se različitim stilskim i žanrovskim odrednicama te inovativnim estetikama. Najzastupljeniji su animirani filmovi, ali i nekoliko eksperimentalnih te igranih filmova koji se mogu svrstati u komedije, drame te filmove bliske nadrealističkoj estetici.

Hrvatski filmski arhiv, odjel Hrvatskog državnog arhiva, tradicionalno je zadužen za osmišljavanje i provođenje prezentacije hrvatske nijemofilmske baštine. S obzirom da smo „izašli iz recesije“, sada valjda imamo dovoljno novaca za štednju, pa će vam koristiti pogledati igrane filmove Gradske štedionice koji nas na duhovit način podučavaju kako biti odgovoran s novcem i upozoravaju da ni rasipništvo, ali ni škrtost nisu pametna odluka.

Posebna je atrakcija ovogodišnjeg festivala i rana varijacija na temu Čarobnjaka iz Oza, film Larryja Semona iz 1925, u kojem glumi i Oliver Hardy, a ovogodišnji su muzičari na PSSST!-u naš prokušani majstor klavira Vitomir Ivanjek, prošlogodišnja senzacija Sunrise Sessions gitarista Ivana Kapeca i Light Work.

Ulaz je na sve projekcije besplatan, a detaljniji program provjerite na linku. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni