Festival jednakih mogućnosti

Festival jednakih mogućnosti

Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha festivala je javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa

Na Trgu ban Jelačića danas je otvoren je 12. festival jednakih mogućnosti na kojem će osobe s invaliditetom zajedno s poznatim umjetnicima tijekom tri dana pokazati što sve mogu dati svojem gradu.

Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha festivala je javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva od kojih oko 600 osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Milan Bandić je na otvaranju naglasio da su osobe s invaliditetom jedne od najzaslužnijih što je Zagreb među prvima po solidarnosti i mobilitetu. Predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović istaknuo je kako festival pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada i održava se tradicionalno već 12 godina.

U ime Delegacije EU-a u RH Paolo Berizzi rekao je kako je festival blizak politici EU-a koja podupire osobe s invaliditetom te čestitao Hrvatskoj i njezinim građanima na ulasku u punopravno članstvo EU-a 1. srpnja. Podsjetio je da Europska povelja o temeljnim ljudskim pravima ima dva temeljna principa – zabranu svake diskriminacije te samostalnosti participacija osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak podsjetila je na obveze države i institucija da omogući ravnopravnost osoba s invaliditetom, a Festival jednakih mogućnosti omogućuje da pokažu svoje mogućnosti, sposobnosti i znanje. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni