Festival dobrodošlice proljeću posvećen ekologiji

Festival dobrodošlice proljeću posvećen ekologiji

Iz bogatog programa izdvajamo: malu olimpijadu otpada (natjecanje u razvrstavanju otpada), „Reciklirana priča“ – predstava kazališta Svarog, lutkarska predstava „Otpad u problemu“, radionice kineske kaligrafije i dr.

Prvi dan proljeća donosi novi festival u Zagrebu – Welcome Spring Festival koji će se od 21. do 26. ožujka održati na Strossmayerovom Trgu u organizaciji Udruge Priroda za sve.

Glavna tema festivala je komunalni otpad s kojim su građani svakodnevno u doticaju, a kroz koji direktno utječu na zrak, tlo vodu i zdravlje. Budući da je otpad gorući problem kako Grada Zagreba tako i cijele Hrvatske, stoga je važno utjecati na svijest građana i potaknuti ih na recikliranje.

Naime, u izvještaju Europske komisije iz 2015. godine, Zagreb je po kriteriju odvajanja i recikliranja otpada zauzeo zadnje mjesto od 28 glavnih gradova Europske unije. Upravo zato udruga Priroda za sve koja stoji iza festivala, ovakvom manifestacijom pokušava u centar pažnje staviti zbrinjavanje otpada.

Kroz šest dana Welcome Spring Festivala građani će se moći educirati o problemu otpada, sudjelovati u javnim tribinama, predavanjima, radionicama, ali i zabavnim natjecanjima u razvrstavanju otpada. Program festivala nudi pregršt sadržaja za sve dobne skupine, od radionica, predstava i nastupa za djecu, do predavanja i zabavnog večernjeg programa za odrasle.

Iz bogatog programa izdvajamo: malu olimpijadu otpada (natjecanje u razvrstavanju otpada), „Reciklirana priča“ – predstava kazališta Svarog, lutkarska predstava „Otpad u problemu“, radionice Konfucijevog instituta – Kineska kaligrafija, Veseli Tai Chi i Spring Rolls radionica, ali i predavanja „Ekologija u hrvatskoj histografiji“, „Smeće nije za bacanje“ i „Pelene u prirodi“.

Uz bogatu ugostiteljsku ponudu tih šest dana na Strossmayerovom trgu, svaki dan festivala će završavati glazbenim programom. Neka od imena koja ćemo imati prilike slušati su: Brain Holidays, JeboTon Ansambl, Nipplepeople, ali i brojni domaći Dj-evi, kao i gudački kvarteti Puce i Animato.

Cilj Welcome Spring Festivala je jednostavan: slavimo dolazak proljeća, vraćamo se prirodi, educiramo se o očuvanju okoliša, fino jedemo, plešemo i uživamo. Svi su pozvani pridružiti se. (ZG-m)