Festival “Dan D” ponovno u bivšoj Vojnoj bolnici

Festival “Dan D” ponovno u bivšoj Vojnoj bolnici

Program festivala ponovno donosi niz izložbi (D-izložba, prodajna izložba D-market, regionalna izložba mladih dizanera Young Balkan Designers, tematske izložbe, izložbe fakulteta…), diskusija, panela, predavanja, radionica, kao i popratni zabavni program

U kafiću ‘Cafe u dvorištu’ u srijedu je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno šesto izdanje međunarodnog festivala dizajna Dan D, koji će se od 3. do 5. srpnja održavati na istoj lokaciji kao i prošlogodišnji – u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Nakon prijašnjih realizacija festivala u Staroj klaonici te kompleksu bivšeg TŽV Gredelj, Dan D ponovno privremeno naseljava jednu od napuštenih gradskih lokacija, na taj način ilustrirajući potencijalne scenarije korištenja i oživljavanja ovih vrijednih objekata u širem centru grada.

Na konferenciji su program predstojećeg Dana D predstavili organizatori i partneri festivala; programski direktori Ivana Borovnjak i Marko Golub iz Hrvatskog dizajnerskog društva, koproducent festivala Matija Belković te Tomo Ricov u ime suorganizatora festivala Peperminta, a edukativni program festivala najavili su njegovi ovogodišnji urednici; dizajneri Petra Milički i Dario Dević.

Program festivala ponovno donosi niz izložbi (D-izložba, prodajna izložba D-market, regionalna izložba mladih dizanera Young Balkan Designers, tematske izložbe, izložbe fakulteta…), diskusija, panela, predavanja, radionica, kao i popratni zabavni program. U okviru teme ovogodišnjeg festivala — “Arhiv dizajna” predstavit će se niz recentnih i novih izložbenih i istraživačkih autorskih projekata koji na različite načine pristupaju povijesti dizajna.

U okviru suradnje s manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, ove subote u Zagrebu gostuje poznati svjetski dizajner i tipograf Jean François Porchez koji će održati radionicu za studente (Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 17, subota 13. lipnja u 12 sati) te potom i predavanje za širu javnost (Oris – Kuća arhitekture, Ulica kralja Držislava 3, subota 13. lipnja 19 sati).

U organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, Galerije Klovićevi dvori i platforme designaustria, uz podršku Dana D te Hrvatskog dizajnerskog društva, u četvrtak 11. lipnja otvara se izložba “Primijenjeno & svakodnevno. Suvremeni austrijski dizajn”. Kao popratno događanje ove izložbe kustosica Bettine Steindl u petak 12. lipnja u 12 sati održat će predavanje.

Na konferenciji za medije službeno je predstavljen i novi vizualni identitet festivala kojeg već tradicionalno svake godine potpisuje novi tim mladih studenata dizajna. Ovogodišnji vizualni identitet konceptualno je baziran na ‘zarazi dizajnom’, koja se ususret festivalu širi gradom putem dobroćudnih bakterija. Vizualni identitet potpisuje dizajnerski trojac NJI3 (Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak) pod mentorstvom dizajnera Hrvoja Živčića i Igora Kuduza. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni